Камен Донев - за хумора и българския фолклор

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че някои казват как българите сме негативно настроени хора и простотията е над всичко останало в страната ни, има някои "будители", които ни напомнят, че в същността си сме съвсем различни. Ние имаме фолклорни традиции, пазени с векове, а колкото и да са тежки времената за нас, смехът винаги ни е спасявал.

Сред съвременниците ни, които постоянно ни напомнят това е и един от най-талантливите български актьори – Камен Донев. Възпитаник на Крикор Азарян и Тодор Колев, Камен Донев вече близо 15 години ни радва с обаятелното си присъствие на родната театрална и телевизионна сцена.

Началото

Роден в Русе през 1971 г., Камен Донев се занимава с народни танци от ранна възраст в русенския ансамбъл "Найден Киров". Макар, за да умееш да танцуваш да трябва усет, определено не може да се постигне без да вложиш сърце, а това той го прави на 110%.

Години по-късно, именно любовта му към народния фолклор и креативността, която влага като актьор и драматург са основа за един от най-успешните български спектакли – "За народното творчество", за който ще стане дума след малко.

Преди да се стигне до днес, когато Камен Донев е един от най-обичаните и уважавани български дейци, той извървява дълъг път, който естествено започва с НАТФИЗ. След като завършва през 1993 г., той става част от Театъра на Българска армия, където играе до 2009 г. Трупайки ценен опит с над 40 роли, Донев също така става популярен и с двата музикални албума, в които участва, заедно със Стефан Вълдобрев и Мая Бежанска.

Улицата

Покрай театралните си участия, Камен Донев участва и в легендарното комедийно шоу на Теди Москов – "Улицата". Макар и с не толкова много участия в предаването, актьорът създава няколко емблематични за поредицата персонажа, сред които е и Учителят, който става и най-играната роля на Донев.

Камен Донев за народното творчество

Безспорно най-високото постижение, което достига Камен Донев досега е моноспектакълът "Възгледите на един учител за народното творчество". С него творецът реализира една невероятна идея, която въпреки че е семпла в основата си, успява да се развива вече цели пет години. Във "Възгледите на един учител за народното творчество" Камен Донев изнася подробна лекция, чиято тема сме ние – българският народ.

Със своето неповторимо чувство за хумор, Донев успява да засегне както причини, за които можем да се гордеем с народността си, така и проблеми, пропили се до най-дълбоките слоеве на обществото ни. Специално внимание заслужават българските народни песни и танци. Вплитайки ги изключително умело в сюжета на спектакъла, Донев, като един истински учител дава нагледен урок по български фолклор.

В продължение на повече от два часа и разчитайки най-вече на собствените си възможности, той дава всичко от себе си на публиката, без да се щади дори за момент.

Резултатът е, напълно очаквано, една различна, променена към по-добро публика след края на представлението. Достигайки до душата на хората, които го гледат, той оставя там своята харизма, както и множеството послания, които цели да предаде чрез неповторимия си спектакъл.

Финални думи?

Възправяйки се срещу всичката простащина в страната ни, срещу пошлостта, чалгата и т.нар. "български манталитет", Камен Донев безспорно е сред най-обичаните и ценени български творци. Творец, защото със своя талант, харизма, креативност и изключителна гражданска позиция, той не би могъл да се впише само в една категория, била тя "актьор", "режисьор", "драматург" или каквото и да е.

Според думите на Камен Донев, въпреки реалната възможност да се реализира успешно в чужбина, той най-много обича да работи в България. След като "За народното творчество" постигна неоспорим успех и продължава да пълни театрите, Донев планира и нещо като "втора лекция" – продължение на спектакъла в близко бъдеще. Заедно с това, той реализира и друга своя постановка – "Кръщене", в която отново разисква простички житейски теми от живота на българите, които всъщност вълнуват всеки един от нас.

Сподели.