US Box Office: Monsters University удържа напора на The Heat, White House Down се сгромоляса

Pinterest LinkedIn +

Най-новата продукция на Pixar – Monsters University – не срещна особени затруднения в защитата на първото си място от миналата седмица, когато дебютира под No.1 с приходи в размер на над $80 млн.

10 дни след премиерата на филма, явяващ се предисторията на Monsters Inc., глобалните му приходи вече надхвърлят $300 млн., $170 млн. от които са генерирани от продадени билети в САЩ и Канада.

Само за периода 28-30 юни Monsters инкасира $46 млн., докато прекият му конкурент – комедията The Heat – приключи дебютния си уикенд с боксофис в размер на $40 млн.

Тази сума надхвърля и най-смелите очаквания както на анализаторите, така и на Fox, чиято първоначална идея бе да пуснат лентата по екраните през април. Рекламната кампания на комедията с Мелиса Макартни и Сандра Бълок, чийто рейтинг ограничава посетителите до такива с навършени 17 години, бе ориентирана изключително към жените и очевидно посланието е разбрано правилно и от двата пола.

От всички зрители, посетили прожекциите на филма в Северна Америка, едва 35% са били мъже и приблизително толкова са били тези на възраст под 25 години. CinemaScore даде рейтинг "A-" на The Heat, което предполага, че заглавието ще се задържи в топ 10 на класацията поне още няколко седмици.

Не така светло изглежда бъдещето за екшън драмата White House Down въпреки огромната популярност на имената, изписани с големи букви на афиша на филма и на пръв поглед комерсиалния му сюжет.

Зрелищната продукция на Sony, режисирана от Роланд Емерих по сценария на Джеймс Вандербилт, има за избиване бюджет от $150 млн., а стартира с неудовлетворителните $26 млн. и четвърта позиция в американската класация.

Наличието на блокбъстърите World War Z и Man of Steel в нея, които са ориентирани към същия таргет, допълнително утежнява ситуацията на White House Down, както и фактът, че само преди три месеца излезе друг филм със сходна тематика - Olympus Has Fallen.

По всичко личи, че след посредственото представяне на After Earth на М. Найт Шиямалан Sony ще претърпи провал с още една нерентабилна високобюджетна продукция.

Между The Heat и White House Down с $30 млн. от продадени билети се нарежда World War Z, който гарантирано ще донесе добри печалби на Paramount, а топ 5 се допълва от Man of Steel, който инкасира четвърт милиард щатски долара от прожекции в Северна Америка само 3 седмици след премиерата си.

На крачка от същото постижение е Fast & Furious 6, който излезе по екраните преди шест седмици, а със сума около тази вероятно ще приключи театралният тур в Северна Америка на Star Trek Into Darkness, който все още гравитира в топ 10 на класацията.

Ето кои са десетте най-доходоносни кино продукции в новото издание на американския боксофис:

Сподели.