Уолъс и Громит: Проклятието на заека (Wallace & Gromit: The Curse of the Were-Rabbit)

Pinterest LinkedIn +

Великобритания, 2005, 85'
Режисьор: Ник Парк, Стийв Бокс
Сценарий: Ник Парк, Боб Бейкър
С гласовете на: Хелена Бонъм-Картър, Ралф Файнс, Питър Селис, Лиз Смит и други
Приключенска анимация, комедия, със субтитри, английски

Mного малко са английските анимации, които не само могат да привлекат вниманието на капризния американски зрител, но и да застанат под номер едно в щатския боксофис. Именно това направи “Уолъс и Громит: Проклятието на заека”, който веднага след излизането си на голям екран през октомври завладя Америка и до момента има над 90 млн. долара печалба. Тандемът аниматори-режисьори Ник Парк и Стийв Бокс са работили заедно и над друга хитова пълнометражна анимация – “Бягството на пилето” (2000).
 
За да доизпипа всеки детайл, екипът е използвал близо 3 тона пластелин за направата на всеки един от персонажите. Накрая са добавени и гласовете на утвърдени актьори като Хелена Бонъм-Картър (“Боен клуб”), Ралф Файнс (“Английският пациент”) и Питър Селис (“Пълен цикъл”). Веднага след премиерата на “Уолъс и Громит: Проклятието на заека” се случва неприятен инцидент и изгаря цялото студио на екипа, правил филма в продължение на цели пет години. И въпреки това те едва ли ще се откажат да радват зрителите с нови проекти.
 
Уолъс (с гласа на Питър Селис) и неговият верен другар, кучето Громит, са местните знаменитости. Двамата пазят градините на хората в квартала от всеядните и нагли зайци. Мания по зеленчуците е завладяла населението и всеки се надява неговата реколта да спечели награда на “Годишните зеленчукови награди”. Уолъс и Громит са сформирали отряд “Антивредител”, с който пазят градините на населението. Отделно от това Уолъс прави опити да накара зайците да отвикнат да ядат зеленчуци. Резултатът обаче е обратен и някакво “всеядно нещо” започва да унищожава реколтата нощем.
 
Изправени пред пълен крах двамата герои трябва да се справят със ситуацията много деликатно. Влиятелната лейди Тотингтън (с гласа на Хелена Бонъм-Картър) им възлага спасителната мисия, но в същото време се появява и конкуренцията. Виктор Куортърмайн, (с гласа на Ралф Файнс) освен ловец се оказва и ухажор на лейди Тотингтън. За Уолъс и Громит не остава нищо друго, освен да дадат най-доброто от себе си, за да спасят бизнеса и репутацията си. И ловът започва с всички средства.
 
Официален сайт: http://www.wandg.com
 
 
 
Сподели.