Universal и Sony си поделиха EMI, Великобритания остана без водеща музикална компания

Pinterest LinkedIn +

Най-голямата музикална компания на Великобритания и една от четирите най-големи в света – EMI, премина в ръцете на Universal Music Group и Sony Music Entertainment, след като последният й собственик – американската банка Citigroup, продаде звукозаписното и издателското й подразделения за сумите от $1.9 и $2.2 млрд., съответно.

Основана през 1987 гoдина, EMI стои зад групи като Beatles, Pink Floyd, Coldplay, 30 Seconds To Mars, а до неотдавна сред артистите на компанията бяха Radiohead и Rolling Stones, които я напуснаха след поемането на управлението й от Terra Firma – инвестиционната компания, закупила контролния пакет акции на EMI през 2007 година чрез финансиране от Citigroup, което не успя да погаси.

"Лично аз приветствам факта, че EMI отново ще премине в ръцете на хора, които носят музиката в себе си", коментира новината за сделката Мик Джагър. Напускайки EMI, Rolling Stones се присъединиха към Universal.

"В техните редици са най-талантливите специалисти в днешната музикална индустрия, а успехите им говорят сами за себе си", изрази задоволството си от изхода на продължителната криза в EMI, сред чиито подразделения са лейбълите Blue Note, Capitol, Parlophone и Virgin Records, и мениджърът на Coldplay – Дейв Холмс.

"За мен, бидейки англичанин, EMI бе най-великата музикална компания, с която израснах. Нейните артисти и тяхната музика съставляваха саундтрака на моите тийнейджърски години", коментира новината президентът на Universal Music, Лушън Грейндж.

В изявлението си по повод покупката на звукозаписния сектор на EMI, той акцентира върху ангажимента на Universal Music Group да "съхрани културното наследство на компанията и разнообразието сред артистите й, като в същото време инвестира в тях и в хората, работещи за нея" и гарантира запазването на легендарното звукозаписно студио Abbey Road – един от символите на EMI, непокътнато.

Основен конкурент на Universal в хода на преговорите за придобиването на компанията, в която към януари 2008 г. са работили 5500 души, бе Warner Music – третата най-голяма звукозаписна компания в света, чиято оферта е била с около $500 млн. по-ниска от тази на Universal.

Sony също са имали конкуренция в лицето на BMG Rights Management, които са предложили на Citigroup $2 млрд.

Изгубвайки EMI, Великобритания остава без водеща глобална звукозаписна компания за първи път от 1931 г. насам.

На този етап се счита, че Sony няма да се сблъскат с регулаторни препятствия при подписването на сделката за издателския сектор на EMI (тъй като сумата, предложена от компанията, не надхвърля драстично второто най-високо предложение), докато Universal най-вероятно ще трябва да продадат активи на стойност над $500 млн., за да възпрепятстват евентуално разследване от страна на регулаторните органи.

Universal Music Group е собственик на лейбълите Def Jam, Motown, Decca, Island Records, Interscope Records и Polydor Records и от своя страна е собственост на френския гигант Vivendi, комуто принадлежи и най-голямата издателска компания за видео игри в света  - Activision Blizzard.

Сподели.