Underworld на EXIT 05

Pinterest LinkedIn +

Една от най-популярните електронни групи в света - Underworld, идва за тазгодишното издание на фестивала EXIT05 в Нови сад. Те ще са хедлайнери на главната сцена в първия фестивален ден - 7 юли.

Underworld са едно от най-желаните имена от публиката на фестивала - в уеб-гласуването и форумите на EXIT те са най-срещаните.

За тазгодишното издание на EXIT, като участници досега са потвърдени още Fat Boy Slim, Apocalyptica, DJ Marky, Patife feat. MC Stamina, Freq Nasty, Dee Face и Sasha. На сайта на фестивала www.exitfest.org все още може да се гласува в анкетата за денс арената.

Underworld, известни със синтеза между ново и старо, който правят, са едни от определящите групи в електронната сцена през 90-те. Двама от основните музиканти в триото, вокалистът Карл Хайд (Karl Hyde) и китаристът Рик Смит (Rick Smith), записват заедно от времето на ню уейв експлозията в ранните години на 80-те. След два неуспешни албума, издадени от Underworld в края на десетилетието, двойката постига успех с привличането на Дарън Емерсън (Darren Emerson), млад диджей, запален по звука на техното и транса. Първия им албум като трио, "Dubnobasswithmyheadman", излиза в края на 1993 и веднага успява да развълнува критиката. Вторият - "Toughest in the Infants", леко осъвременява звученето им и приема повече одобрения от дебюта. За разлика от предишния им, той успява да се продаде доста добре, благодарение на парчето "Born Slippy," включено в саундтрака на култовия шотландски филм "Трейнспотинг" (Trainspotting).

Underworld се занимават и с Tomato - тяхната собствена фирма за графичен дизайн, която работи с клиенти като Nike, Sony, Adidas и Pepsi. Те, също така, са известни с ремиксите си на Depeche Mode, Bjоrk, St. Etienne, Sven Vаth, Simply Red, Leftfield и много други.

Триото, което очевидно доста обича да свири наживо, е обиколило с турнета два пъти Обединеното кралство, плюс Япония, Европа и ежегодни участия по летни фестивали из цял свят. Участието им на Гластънбъри се е превърнало в нещо като легенда.

Макар че албумът им от 1999 "Beaucoup Fish" е малко разочароващ за критиката и феновете, групата продължава да обикаля света с концерти, последвани от лайф албума им "Everything, Everything", през 2000. След него, Емерсън напуска групата, за да продължи кариерата си като диджей.

Излезлият през средата на 2002 "A Hundred Days Off" става първи албум на Underworld като дует, след 1989.

Сподели.