Ума Търман - жената, от която винаги ще искаме още

Pinterest LinkedIn +

На 29 април рождения си ден празнува Ума Търман - жената, изпълнила перфектно мисията, зашифрована в името й, което означава "даряваща блаженство".

Американската актриса е родена в Бостън в семейството на специалиста по източни религии проф. Робърт Търман и психотерапевта Нена Търман.

Името Ума е идея на баща й, който всъщност е първият американец, станал будистки монах, посветен в религиозен сан от самия Далай Лама.

Повлиян от дейността си, мистър Търман дава на децата си странни за Запада имена, но пък с голям смисъл за Изтока - кръщава дъщеря си на индийската богиня Ума, а синовете си - Ганден, Дехен и Мипам...

Актрисата е забелязана през 1990, след участието й в еротичната драма "Хенри и Джун", в който изпълнява ролята на Джун Милър - съпругата на скандалния писател Хенри Милър - съблазнително, невинно и жертвоготовно момиче. Филмът, естествено, е обявен за порнография, но пък благодарение на него Ума е обявена за "секс-символ на интелектуалците".

Ума Търман участва в повече от 50 филма и телевизионни сериала, като безспорните хитове сред тях са "Гатака", "Батман и Робин", "Истерична слепота" и класиките "Криминале" и "Убий Бил".

Любимата актриса на култовия режисьор Куентин Тарантино е номинирана за "Оскар" през 1994 г. за най-добра женска поддържаща роля във филма "Криминале", а през 2002 печели "Златен глобус" за най-добра актриса за участието си в "Истерична слепота".

Честит рожден ден, Ума! We love you!

Сподели.