Ултрабукът Toshiba Satellite Z830 – най-доброто от света на мобилните РС и таблетите

Pinterest LinkedIn +

В началото бяха преносимите компютри. Когато за пръв път се появиха на пазара, те трудно можеха да се нарекат "портативни" спрямо днешните стандарти, заради своето тегло от няколко килограма и размери на дипломатическо куфарче. С времето нещата се промениха - лаптопите ставаха все по-тънки и леки, докато в един момент някои от тях дори се отърсиха от клавиатурата си, приемайки я за излишен детайл.

Така се родиха мега популярните напоследък таблети. Но докато те се оказаха идеални за забавление и ежедневна употреба, не всеки беше склонен да размени юберпортативност срещу удобство на работа.

Наложи се добрите стари ноутбуци да се завърнат към бизнес корените си. Така се роди цяла нова генерация продукти – ултра портативен ноутбук, рожба на най-доброто от два свята – таблети и мобилни РС. 

Всъщност, идеята за тези машини принадлежи (както много други такива модерни хрумвания) на Apple. За родоначалник на новия клас мобилни машини се сочи култовият MacBook Air – ноутбук с дебелината на три листа хартия.

Шегата настрана – първият подобен ултра портативен модел беше дело на Apple, но компанията, която окончателно установи стандарта за модерен ултрабук, беше Intel.

Неотдавна тя постави определени ценови и технически изисквания пред производителите, които те трябва да изпълнят, за да могат продуктите им да се класират в категорията "ултрабук". 

За един такъв модел вече писахме – страхотният Asus Zenbook. Освен него, подобни системи предлагат още Acer и Lenovo, а неотдавна към тях се присъедини и Toshiba с две разновидности на модела си Satellite Z830. 

Става дума за дуо ултра леки машини, едната от които екипирана с процесор Intel Core i5 от последна генерация (Sandy Bridge), 6GB оперативна памет и 128 GB SSD устройство. Това е моделът Toshiba Satellite Z830-10U.

Другият вариант е малко по-скромен – процесор Core i3, 4GB RAM и отново 128 GB SSD – Toshiba Satellite Z830-10T.

Разликата в цената им никак не е малка и предвид факта, че говорим за бизнес ориентирана система, може би е разумно да помислите, дали повечето процесорна мощ ви е наистина необходима.

Още повече става дума за мобилна машина, използваща вградена графика Intel HD 3000 – т.е. не говорим точно за РС, способно да подкара Battlefield 3 на максимални детайли. 

И двете системи използват 13.3-инчови дисплеи с HD Ready резолюция (1366 х 768 пиксела), което е напълно достатъчно за ежедневна работа и мултимедийни развлечения (но не толкова за гейминг).

Сред силните страни на тази машина задължително трябва да споменем изобилието от опции за свързване – нещо, което липсва остро на оригиналния MacBook Air и на Asus Zenbook.

Z830 разполага с три USB порта, единият от които е модерната 3.0 версия, изход за свързване на външен дисплей (телевизор) през VGA или HDMI кабел, както и дори Ethernet конектор за наземна мрежа. 

Автономното време за работа също е впечтляващо. Макар, че не е толкова, колкото твърдят от Toshiba - 8 часа, в реални условия и при сериозно натоварване машината издържа малко повече от 3 часа и половина без презареждане. 

Похвала заслужава и клавиатурата, която е комфортно голяма и със задна подсветка, както и отличния тракпад със специално текстурирано покритие, с който се работи много леко и приятно.

Може би най-готиното в Toshiba Satellite Z830 е, че цялата машина е лека като перце – с тегло от едва 1.1 килограма, тя на практика тежи колкото два таблета от ранга на Apple iPad 2 или Samsung Galaxy Tab 10.1.


Сподели.