Уикеда: Всеки от нас дава всичко от себе си, затова сме толкова обичани

Pinterest LinkedIn +

Те правят страхотно шоу, текстовете им са забележително остроумни, а музиката им пасва идеално на географската ширина. Те са група, която може до безкрайност да смесва ска с рок и Господ знае още какво, докато звукът не стане идеален за "уиски с фъстъци". Уикеда е една от най-обичаните български банди в последните десетина години и една от малкото , които са от над-национален калибър. Бандата няма спирачки, а как става това накратко разказаха Владо Попа (барабани) и Росен (китара).

Стефан Стефанов: Наблюдава се раздвижване на балканската сцена, има ли такова нещо според вас и на какво се дължи?

Попа: Балканската музика по принцип е нещо, което е разкошно! Аз слушам много народна музика, слушам много от най-големите музиканти на  България като Ибряма, говорим за народна музика, не чалга. Много хора разбраха, че феновете  харесват тази музика, даже  първо Горан Брегович го доказа и всички знаем какъв успех има той. Затова групите се усетиха, особено по-младите, че балканската музика е страхотна  и навън наистина е много голям бум. Ние ходихме в  Германия преди две години в един клуб  в Хамбург, където след нас предимно се слушаше балканска музика, просто там тя е голям хит... освен това, важното е хората да се забавляват и музикантите да свирят това, което им харесва.  Защо не? Колкото повече, толкова по-добре.

.: Какво правихте през лятото?

Попа:  Дадохме си почивка, имахме нужда малко  да починем, защото имаше много концерти, обикаляния, освен това всеки от нас си има разни ангажименти – ето, Росен си има малко детенце.. искахме да си вземем почивка. Имам предвид, да не се виждаме, да не се чуваме, да си починем един от друг, както се вика. Сега почваме наново..

Росен: Всичко е свързано с творчески  идеи и такива неща. Просто трябва човек да може да се спре на едно място и да помисли, да се съсредоточи.

.: Уикеда е една от най-обичаните БГ банди. На какво се дължи това, според вас?

Попа: Моята гледна точка е, че всеки от нас дава всичко от себе си. Независимо дали имам проблеми вкъщи, примерно, или не, качвам се на сцената и забравям болки и проблеми, раздавам това, което мога. Цялата група е така и мисля, че затова е обичана - всеки дава всичко от себе си. Хората забелязват, че се веселим на сцената и го оценяват. Музикантите, като се забавляват с това, което правят, феновете също се забавляват и им е супер кеф!

.: Вие сте свирили много в чужбина , какво ви харесва там и какво не?

Попа:  Аз съм свирил по-малко  от другите с групата в чужбина, но там е  абослютно същото. Предаваш си настроението, защото ние държим да си свирим нашите неща, свирим си на български, правим нашето шоу. Там, ако не си в настроение, ако не предаваш емоцията, ще те  гледат тъпо, защото освен всичко друго, не разбират и текстовете.

Росен: Там е по-зле, заради  езиковата бариера. Какво да разберат от едно парче, ако не е музиката?

Попа:  Ерол е достатъчно голям фронтмен, така че да ги накара всички да пеят "Уиски с фъстъци", "Мариана". Особено концертите в нашите близки страни са супер. Ние свирихме по-миналата година в Белград пред 15 хил. души. Беше невероятно! Да видиш толкова много хора, които пеят с тебе "Мариана", е невероятно!

.: Според вас има ли ска сцена у нас?

Росен: Има, да, но предполагам, че на момчетата им е трудно да се появяват.  Има я  със сигурност.

Попа: Голяма ска сцена няма. Има групи, които свирят ска, но те не са и типично ска. Ние нямаме типична такава като Ska P, например. Дори Уикеда не е точно такъв тип.

.: С коя банда много бихте искали да свирите на една сцена?

Попа:  Зависи от гледната точка. Ако го погледнем стилово, може би със Ska P ще ми е най-кеф. Ако гледаме музикантски - искам да свирим с Ибряма.

Росен: Аз от известно време съм насторен с Rage Against the Machine. Но има и много други, разбира се.

.: Как хрумват идеите за музиката на Уикеда?

Росен: Не знам, възниква в главата ми и оттам-наттък идеите търпят развитие до момента, в който не се каже за първи път: "Да, добре". След това, втори, трети път промяна и така докато не се получи. Наши парчета са претърпели много промени, например "Ние с Боби двамата пием кафе" излезе през 99-та, но тази песен е от 93-та или 94-та, ако не се лъжа. Иначе текстовете - много философия има, казвам го с добро чувство. Имат философия, имат голям смисъл и... поетът ни е умен! (смее се)

.: Какви са ви плановете оттук-нататък?

Росен: Продължаваме така. Сега като застудее, сме по клубове, на закрито и така... правим нови неща, ще има нови материали, но никой не може да каже със сигурност кога. Ние от 3 години разправяме, че ще излиза нещо ново (смее се).

.: Уикеда съществуват от 12 години, как се виждате след още 12?

Росен: Ами ..не смея да си помислям (смее  се).. толкова бързо минава времето, че.. преди 12 години, ами преди това, когато беше жив Кърт Кобейн? Много бързо минава времето, когато се обърнеш назад и виждаш само нещата, които си оставил. Всичко друго се забравя. Напред има няколко важни неща, а те са много малко – приятели,семейство, не знам дали са в този ред, но това са най-важните!

Сподели.