Убийте лятната скука

Pinterest LinkedIn +

Сезонът на отпуските обикновено означава ваканции, почивки, екскурзии и други приятни преживявания. Но дори и сред планинската прохлада или под приятната сянка на летния чадър на плажа, излежаването по цял ден може до доведе до остър пристъп на скука – особено ако сте по дейни натури, свикнали да живеят на високи обороти.

За щастие, днес всеки разполага с някакъв вид мобилно устройство, осигуряващо достъп до интернет, а световната мрежа е огромен и неизчерпаем източник на развлечения от всякакъв вид, сорт и калибър.

Нещо повече – много от тях ще ви позволят да съчетаете полезното с приятното и докато се забавлявате, да научите нещо ново, да помогнете на изпаднал в беда или да тренирате мозъка си, така че да не се отпуска прекалено по време на почивката. Предлагам ви пет интересни идеи за това как да убиете скуката и да задоволите стремежа си към полезни занимания с един уебсайт (е, всъщност с пет).

Научете нещо ново
http://www.khanacademy.org/

Сайтът е по-скоро ориентиран към по-малките уеб сърфисти, но огромното разнообразие от обучаващи програми, видео уроци и куп полезни препратки, прави Khan Academy еднакво интересно място и за по-възрастните.

Дело на фондацията, спонсорирана от семейство Гейтс (да, като в Бил и Мелинда Гейтс), той включва над 3000 различни клипа, покриващи теми от всички научни области, а информацията в тях е представена по максимално достъпен, забавен и развлекателен начин.

 

Направете нещо щуро
http://www.stevespanglerscience.com/

Нали помните онова предупреждение гласящо: "Не правете това у дома!". Е, този сайт ви предлага точно обратното – цял куп идеи за шантави "научни" експерименти, с които можете да се развеселите (себе си и приятелите си), докато "скучаете" вкъщи по време на почивката.

Онази идея с газираните напитки и бонбоните "Ментос" са само върха на айсберга – повечето предложения в сайта Steve Spangler Science са дори още по-шантави и интересни.

Помогнете на някого
http://freerice.com/

Free Rice е доста любопитен проект. В него хем ще можете да проверите общата си култура, отговаряйки на въпроси от различни области, хем ще можете да помогнете на гладуващите по света. Разработен, поддържан и спонсориран от United Nations World Food Programme, той дарява 10 зрънца ориз за всеки въпрос, на който отговорите правилно.

 

Тренирайте мозъка си
http://www.lumosity.com/

Ако не искате интелектът ви да ръждяса, докато си почивате, Lumosity е точно сайтът за вас. Пълен е с различни игри и главоблъсканици, разработени така, че да стимулират строго специфични области от вашите когнитивни умения като например паметта или способността ви за концентрация.

В момента сайтът има повече от 20 милиона члена, които непрекъснато се увеличават. Задачите са категоризирани според уменията на потребителите – от такива, предназначени за малки деца, до супер сложни пъзели за възрастни, търсещи максимално предизвикателство.

 

Станете пъзел нинджа
http://www.mensabraintest.com/index.html

Ако търсите по-мобилен метод да тренирате мозъка си "в движение", едно малко приложение, показателно наречено Mensa Brain Test, ще ви помогне да направите това директно от вашия таблет или смартфон.

То включва серия тестове, целящи да подобрят логическото ви мислене, езиковите и математическите ви умения или визуалната ви координация.


Сподели.