Уайтчапъл (Whitechapel)

Pinterest LinkedIn +

Мини сериалът на ITV Whitechapel е завладяващо съчетание между минало и бъдеще, вдъхновено от най-зловещите истории на Лондон и наситено с типично британски черен хумор. Рупърт Пенри-Джоунс (Rupert Penry-Jones), Филип Дейвис (Philip Davis) и Стив Пембъртън (Steve Pemberton) се впускат в преследване на оживели легенди.

Лондон - вдъхновяващ, прекрасен и зловещ едновременно, един от най-интересните градове в Европа. Град с вековна история, исторически забележителности, дългогодишни традиции и неповторима атмосфера. Градът на някои от най-зловещите серийни убийци в историята. Едва ли има някой, който да не е чувал за Джак Изкормвача и да не е попадал на поне една екранизация, интерпретираща легендите за него. Никой не знае кой е бил той, но хипотезите са толкова много, че изучаването им може да се превърне в наука.

Whitechapel (Уайтчапъл) ще ви запознае с няколко от тях, включително и познатата ви от филма с Джони Деп (Johnny Depp) From Hell масонска теория. Създателите на сериала не само успяват да използват всички хипотези и исторически факти около легендарния убиец в своя полза, но и много елегантно поднасят собствената си теория кой е бил той всъщност. Всичко това - през погледа на един доста нетрадиционен полицейски екип.

Идеята:


Сценаристи на сериала са Бен Корт (Ben Court) и Керълайн Ип (Caroline Ip), които работят заедно и над предишните си проекти The Hole с Кийра Найтли (Keira Knightley) и Cracks. Идеята, която обединява и трите сезона на сериала, е полицейският екип, около който е съсредоточено действието и разследването на убийства, които наподобяват исторически престъпления. Действието се развива в Уайтчапъл в Лондон, където се е подвизавал Джак Изкормвача през XIX век.

Естествено, в трите сезона на сериала имитаторите, преследвани от екипа, подражават на различни исторически престъпници, но първият сезон е посветен на Джак Изкормвача. Първите два сезона от поредицата са с по три епизода, а третият - с шест.

Началото:


Whitechapel стартира през февруари 2009 година, а пилотният епизод е гледан от над осем милиона зрители. Сериалът се радва на предимно позитивни отзиви от критиката и сериозен зрителски интерес. У нас поредицата стартира през ноември по FOX.

Историята:

Брутално убийство в Уайтчапъл в Лондон изправя млад полицейски инспектор пред предизвикателство, каквото не е очаквал. Той не само трябва да спечели уважението на новите си колеги, които го приемат скептично, но и трябва да разреши загадка, която никой не е успял да разкрие цели два века. Първо, обаче трябва да докаже тезата си, че убиецът се опитва да пресъздаде легендарните убийства на Джак Изкормвача и да предотврати следващия му ход.

Героите и звездите:


Рупърт Пенри-Джоунс (Rupert Penry-Jones), когото вероятно свързвате и с друг хитов британски сериал MI-5 и с кинозаглавия като Match Point, е в ролята на детектив инспектор Джоузеф Чандлър. За него Уайтчапъл трябва да е незначително стъпало в блестящата му кариера. Само че повереният му случай успява не просто да го амбицира, но и да го накара да погледне по съвсем нов начин на работата на разследващите убийства. Той бързо успява да си изгради теория. Фактът, че доказва, че убиецът е имитатор на Изкормвача, му помага да спечели уважението на колегите си, които изобщо не са във възторг от новия си шеф.


Филип Дейвис (Philip Davis), когото вероятно сте гледали в Notes on a Scandal или в донеслия му номинация за награда BAFTA Vera Drake, е в ролята на Рей Майлс. Майлс е опитен полицай и не е склонен да променя методите си заради всеки нов началник. Той не крие пренебрежението си към Чандлър и теорията му, а екипът, с който работи, се влияе сериозно от неговото мнение. Постепенно обаче Майлс успява да се убеди в качествата на Чандлър и двамата се сработват изненадващо добре.


Стив Пембъртън (Steve Pemberton) е актьор, когото със сигурност сте виждали и в други английски сериали като Doctor Who и Psychoville, в телевизионната екранизация по романа на Тери Пратчет Going Postal или поне във вече споменатия Match Point. В Whitechapel на него е поверена ролята на Едуард Букан, изследовател на историята на Джак Изкормвача, който не само е написал книга по темата, но и води туристически тур, разказвайки историята на легендарния убиец и показвайки местата, на които са се случвали убийствата през XIX век. Или поне онези от тях, които все още съществуват. Букан излага своята теза, че убиецът е имитатор и до голяма степен помага на Чандлър да открие извършителя на престъпленията.

Сподели.

Относно автора

Валерия Стефанова е завършила НАТФИЗ. В момента е автор на рубрика за книги, но най-вече запален читател. Интересува се от кино, литература, театър и всичко свързано с тях.