U2 приключиха най-скъпото, доходоносно и посещавано турне в историята

Pinterest LinkedIn +

С шоу на Magnetic Hill Music Festival в Монктън, Канада, на 30 юли U2 сложиха край на своето историческо 360° Tour, обявено за най-доходоносното на всички времена още на 8 април, когато ирландската банда счупи рекорда на Rolling Stones от $558 млн. приходи от продадени билети за самостоятелно концертно турне.

Близо четири месеца по-късно, в боксофиса на 360° Tour са постъпили още около $180 млн., с които сумата достигна безпрецедентните $736 137 344 млн. от 110 концерта.

Неопровержима заслуга за рекорда има революционната сцена, с която Bono и компания осъществиха турнето, стартирало на 30 юни 2009 г. – в пика на световната икономическа криза, усетена в голяма степен и в музикалната индустрия. Подобната на хищнически нокти The Claw, откъдето идва и името й, позволи на групата да се заобиколи с публика от всички страни, увеличавайки капацитета на стадионите, на които бе инсталирана, с 25%.

Разпростираща се на 29 000 кв. фута площ след конструирането й, The Claw погълна умопомрачителни суми за превоз и технически екип, изчислявани на около $750 000 на ден. В момента мениджмънта на U2 води преговори за продажбата на трите такива сцени, собственост на групата, които да бъдат издигнати като перманентни съоръжения в различни точки по земното кълбо.

360° Tour е първото турне на U2, реализирано от Live Nation – компанията, с която Мадона (Madonna) подписа десетгодишен контракт, и която осъществи нейното Sticky and Sweet Tour – най-доходоносното турне на солов артист в историята.

Сподели.