TV уикенд с Avtora.com - "Коридор №8", "Матрицата", "Слийпи Холоу" и "Шоколад"

Pinterest LinkedIn +

Едва ли има нещо по-сладко от съботния следобеден мързел пред телевизора. Ще ви улесним максимално в това изживяване, като ви спестим постоянното щракане между програмите и ви препоръчаме няколко качествени филма.

Първият от тях започва в 16.55 по HBO. Става дума за един от най-добрите български филми в последните години - "Коридор №8". Отличен с много награди, включително на фестивала в Сараево и на Берлинаре 2008, той е документален дебют на Борис Десподов.

Лентата разказва за всекидневието на хората, които живеят по протежението на несъществуващ път на Балканите, преминаващ през България, Македония и Албания и съвпадащ с голям инфраструктурен проект на ЕС за връзка между Черно и Адриатическо море.Повече от десет години този проект си остава в начален стадий на развитие. Следвайки нишката на пътя, "non-road" филмът "Коридор №8" улавя настроенията, предразсъдъците и надеждите на хората от трите балкански страни, които по парадоксален начин са "толкова далече, толкова близо" един до друг.

Варайъти го описва като "елегантен дебют в пълнометражното кино, в който са събрани всички иронии и абсурди на Балканите", а Алберт Милгром, кинокритик от САЩ казва "Абсурдно смешен, балкански, затрогващо и горчиво искрен, филмът е пленителен портрет на част от новата, обединена Европа". Бихме добавили само, че в съботния следобед върви идеално с чаша чай и чувство за хумор.

От тук нататък имате избор – червеното или синьото хапче. Не, нямаме предвид това за сърцето и виаграта, а решението дали вечерта ще премине в луди партита и забавления или ще си останете в топлите домашни чехли.Ако наистина сте решили да не излизате и да се любувате на валящия сняг навън от къщи, пак ще има две хапчета. Този път обаче предложението ще бъде отправено към Нео, а вие ще сте избрали да гледате отново (никога не е достатъчно!) култовия филм на братя Уашовски "Матрицата". При това революционната и до днес най-сполучлива първа част. Началният час е 21.00, а програмата – Диема 2.

Каквото и да решите за тази вечер, за неделния ден отново сме избрали 2 предложения.

Общото между тях е Джони Деп, който тази седмица (и не само:) доста често присъстваше в Avtora.com. Затова заключителната ни идея, включваща Джони са два от неговите филми, в които, разбира се, той прави невероятни роли.Първият започва 21.50 по Нова телевизия и в него, редом с наградите и прекрасните актьори, ще се търкалят глави. Разбира се, става дума за мрачния шедьовър на Тим Бъртън с участието на Джони Деп и Кристина Ричи "Слийпи Холоу" (Sleepy Hollow). Филмът е свободна интерпретация на легендата за безглавия конник, пресъздадена в историята на Уошингтън Ървинг "Легендата за Слийпи Холоу".

Далеч по-позитивен е филмът, с който ви препоръваме да завършите неделната вечер. Става дума за сладката романтична драма "Шоколад" с участието на Жулиет Бинош и Джони Деп в ролята на съблазнителен циганин.Създаден по едноименния роман на Джоан Харис "Шоколад", той разказва за мистериозната Виан (Жюлиет Бинош), която отваря магазин за шоколад по време на пости в едно много религиозно и строго консервативно общество. Въпреки че местните гледат на тях като на демонична наслада, лакомствата на Виан успяват да ги накарат да се чувстват по-свободни отпреди. Началото е в 23.00 часа по bTV cinema.

Сподели.