TV Наблюдател: TV7 хвърля ръкавица на bTV

Pinterest LinkedIn +

В разгара на лятото и кризата, с които някои телевизии оправдаха спирането на половината си предавания, TV7 се появи с нова опаковка и програма.

Модерна визия, големи студиа, амбициозни ток-шоута със сериозни бюджети. Сами по себе си тези факти заслужават аплодисменти.

Каквито и коментари да има оттук нататък, добре е да подчертаем - по-добре е да правиш нещо, пък макар и понякога навличайки си критика, отколкото да не правиш нищо. В последното българинът е специалист, а най-добър е, когато намира кусури на неща, които сам той не би имал сили да стори никога.

"В праймтайма даже едно магаре да сложиш, ще стане звезда". Известната медийна поговорка е реализирана нагледно в новото шоу на TV7 - "На инат". Основна фигура в него е виртуалното магаре Марк О’Селски - рисуван герой, който говори с школувания глас на пазен в тайна актьор. Прилича на взет назаем от "Шрек", но всъщност било лицензна разработка на британско тв шоу. Как не се бяхме сетили да го измислим първи?

Срещу магарето седи Силвия Драгоева - бивша бигбрадърка, корица на Playboy и "Градско момиче" от едно риалити на GTV. Тя вече е доказала, че стои добре в кадър - винаги усмихната, с бърза реакция, самоирония и богата обща култура. Колко красиви жени имат всички тези качества накуп? Твърде малко, особено на наш екран.


Марк О’Селски и Силвия Драгоева - един необичаен тандем в необичайно ток-шоу.

Тандемът между Силвия и Марк е оригинална идея, която бързо приковава внимание, докато разцъкваш с дистанционното. Тепърва обаче сценаристите трябва да се справят с нелеката задача да изградят някакви взаимоотношения между тях. Те трябва да са хем интересни за зрителя, хем поне в известна степен адекватни. Флиртът и самоиронията, които са най-силните оръжия на Силвия, с този партньор леко увисват. Затова тя изглежда непривично скована, поне засега.

Още по-деликатно е положението на гостите, които сядат на дивана срещу магарето в късното издание на ток-шоуто. Да отговаряш без притеснение и сконфузеност на въпросите на рисуван герой - това не всеки го умее. Нешка Робева например го показа нагледно - изпитваше всичко друго, но не и комфорт.

Продуцентите от "На инат" тепърва ще се сблъскват с трудности в разиграването на непринуден разговор между водещ и гост. А това е в основата на успеха за всяко ток-шоу. Дано да го постигнат.

Иначе е похвално, че на редакторите не им липсва чувство за хумор. Девизът на предаването "Ние прайм тайма" е едно от най-оригиналните тв хрумвания от времето на ранния Любен Дилов-син насам. Има и достатъчно one-liners, които човек си заслужава да помни.


"Споделено с Камелия" - нова версия на "Искрено и лично" със секссимвол като следобеден водещ. Доста смела идея, без съмнение.

Кадърни редактори и сценаристи работят и в другото сериозно ток-шоу на обновената TV7 - следобедното "Споделено с Камелия". Тук аналогиите с Опра Уинфри и с "Искрено и лично" на Миглена Ангелова са повече от очевидни. Размахът, с който е замислено и реализирано това предаване - от продължителното и емоционално-заредено интро (цяла минута не е ли малко множко?) до включванията на зрители по трибуните на огромното студио - е наистина впечатляващ.

Колкото до водещата - тя има тепърва да се доказва, защото в "Голямата уста" от пролетта на 2009-а не успя особено. Камелия се справя доста добре, изненадващо добре с воденето на задушевни разговори с гостенки и гости. Друг е въпросът, че поп-фолк секссимвол като нея понякога стои малко странно в подобно обкръжение. Как ли я възприемат например пенсионерите, до чието ежедневие са най-близки разискваните в късния следобед теми? Дали й вярват и дали й гласуват доверие като човек, който да задава вълнуващите ги въпроси?

Но основният проблем на Камелия не е в това. Ако продължава да води разговорите все така непринудено и с положителна енергия, нищо чудно и да се наложи като успешна водеща на такъв тип шоу. Драмата на Камелия е и явно ще продължава да бъде четенето на текст от аутокю.

Защо и тези продуценти настояват да я мъчат с това, след като в "Голямата уста" именно сричането на написани реплики я провали?

Да, професионализмът в занаята наистина изисква прочитането на строго определен текст в увода на всяко предаване. Това правило обаче не бива да се абсолютизира. 


"7-о авеню" е леко претенциозното, но забавно предиобедно шоу на Камелия Воче и Мон Дьо.

За някои водещи е задължително всяка думичка да им е написана пред очите. Няма да даваме примери, защото много хора взеха да четат тези коментари и да се обиждат. Но за жени като Камелия, която има и присъствие, и дар слово, подобна дисциплина има обратен ефект. Гласът й се променя, интонацията й се променя, всичко звучи изкуствено, фалшиво, дразнещо.

Ако я оставят да импровизира, преразказвайки накратко какво ще гледаме в предаването, преходът към разговорите по-нататък ще бъде много по-плавен, а на много от критиците й устите ще бъдат запушени завинаги.

В схемата на TV7 има и други нови предавания, направени със замах. Те са насочени предимно към дамската аудитория - като например сутрешното кулинарно шоу на италианеца Лео или леко претенциозното, но забавно предиобедно "7-о авеню" на Камелия Воче и Мон Дьо. "Нашенци" със Станимир Гъмов пък е директен конкурент на “Аламинут” по bTV.

Макар и с все още негарантиран успех, новата програма на TV7 внася отдавна чакана свежест в българското телевизионно блато. За този канал тепърва ще се говори и пише доста. 

Ръководен от бившата шефка на bTV Светлана Василева, той отправя сериозна претенция към разбутването на статуквото. Възможно ли е да отхапе сериозна хапка от рейтинговата баница? Ако се работи с ентусиазма, който виждаме в момента, и ако има достатъчно пари, които да го подкрепят в достатъчно дълъг период от време - нищо чудно. 

Автор: Георги Неделчев

Сподели.