TV Наблюдател: Нова телевизия спуска кепенците

Pinterest LinkedIn +

Не завинаги и не изцяло, а само за летния сезон и само някои предавания.

Ситуацията обаче изглежда направо апокалиптично. Няма вече "Станция Нова", няма да има шоу на Иван и Андрей, нито "Горещо" с милата ни Венета. Даже "Колело на късмета" няма вече - тъкмо когато бяхме започнали да си мислим, че точно от него никога няма да има отърване.

Нова телевизия излиза във ваканция. Основният мотив за нея е световното първенство по футбол. Както често се случва в телевизията обаче, совите не са това което са, а оправданията са фиктивни като извинителни бележки на непослушен ученик.

На практика медията ще остане без най-важните си външни продукции и без най-емблематичните си лица. Месеци наред Нова телевизия почти по нищо няма да се различава от обикновена кабеларка, даже в много отношения ще бъде по-назад от доста такива.


Андрей, Иван и редакторът Мирон излизат в дълга ваканция.

Каквато и сила да представлява Цар Футбол, човек не може да гледа мачове нон-стоп. Винаги идва моментът да разцъкаш каналите с дистанционното. И какво ще намериш на мястото, където си свикнал да откриваш Нова телевизия?

Нещо като програмна черна дупка, нещо като вакуум, в който не намираш нищо от онова, което си очаквал да намериш. Доброволната абдикация на канала от състезанието за зрителското внимание уж трябва да бъде спасение за него, но прилича повече на самоубийство.

Покрай Big Brother Family - сам по себе си уникален сезон, и с доброто, и с лошото в него - "Шоуто на Иван и Андрей" осезаемо дръпна като рейтинг. Опосумите налучкаха ритъма, направиха поредица силни предавания, като уж не спираха да иронизират "сексчетата" от Къщата.

Хората тъкмо свикнаха с тяхното дърдорене, в което все по-често се прокрадват умни и сериозни въпроси и хоп - лятна ваканция. Както се казва в един лаф - пари няма, действайте.


Емилия и Весела Тотева на дивана на "Отчаяните съпруги", който вече е прибран в някой склад и чака следващия тв сезон.

При "Станция Нова" положението е същото. Съботният 8-часов блок тъкмо започна да намира точната динамика, тематиката се профилира и балансира и  изведнъж - край, идва световното, спускаме и тези кепенци. Няма нищо по-тъжно от едно спряло предаване с огромен екип. Без гигантското семейство от редактори, оператори и асистенти осиротява не само студиото в "Овча купел", но и ефирът през уикенда.

Както в много други области, и в телевизията не само световното, но и кризата са перфектно оправдание за много неща. Вършат чудесна работа не просто за спестяване на пари, но и за замазване на несполучливи решения.

Лятото на 2010-а ще бъде доста дълго за шведската Нова телевизия. Въпросът е дали след него предстои гореща есен или директно смразяваща рейтингова зима...

Автор: Георги Неделчев

Сподели.