TV Наблюдател: Мистерията на българските рейтинги

Pinterest LinkedIn +

Какво гледате в събота по обед, веднага след ставане от сън? Не вярвам да е нещо друго освен "Станция Нова". А вечер в 22 часа? Новините по bTV или "Шоуто на Иван и Андрей"? Басирам се, че второто.

Бих се учудил също, ако в делничните следобеди някоя жена седи пред телевизора, цъка каналите и не се спира върху "Така го правят жените" с Петя Велкова по BBT или пък на "Следобед с TV7" с Таня и Калина.

Невероятно е ако по обяд една домакиня гледа нещо различно от "Жените" с Марта Вачкова по БНТ или "На кафе" с Гала по Нова телевизия. Трудно ми е да си представя и че по-късно, в 17 часа, нечий телевизор показва нещо друго освен новините на PRO.BG (които, апропо, стават все по-добри), а половин час по-късно екранът не излъчва "Точно така" с Орлин Павлов.


Какво е общото между всички тези предавания, които всеки нормален човек поне спорадично следи? Всичките до едно отсъстват от челната 50-ица на най-гледаните у нас.


Мария Силвестър води рубрика в програмата "Станция Нова", която изненаднащо отсъства от Топ 50 на най-гледаните предавания

Невероятно, но факт. Първите 20 и няколко места в телевизионния рейтинг са изцяло окупирани от предавания на bTV. Възможно ли е това да е реално? Склонен съм да приема, че да, но нека поразсъждаваме по темата.

Една от любимите градски легенди сред телевизионерите в София е, че рейтингите на TV Plan/TNS фаворизират bTV. Причината е, че собствениците на пийпълметричната агенция били в топла връзка с шефовете на телевизията, която наскоро смени своя собственик. Целта на надуването на рейтингите била тя да може да се продаде по-скъпо, както и да привлича повече рекламодатели.

Преди няколко години шефката на Нова телевизия Силва Зурлева даже публично възропта срещу пийпълметрията. Причината бе съмнително ниският рейтинг на музикалното реалити Star Academy. Тогавашните гръцки собственици на канала (сега вече са шведи) дори поискаха алтернативна телевизионна пийпълметрия, която според тях щяла да покаже съвсем други резултати.


VIP Dance бе шоуто, за което всички говореха миналата есен...

Появата на такава пийпълметрия не закъсня, но данните от нея не се оказаха много по-различни. Предаванията на bTV продължиха да мачкат тези на Нова телевизия по рейтинг. Същевременно се появиха и примери за рейтингови провали в програмата на "фаворизираната" медия на Мърдок. Никаква пийпълметрия например не можа да спаси слабото представяне на формата "Красавицата и отличникът". Или на делничната версия на "Нека говорят" с Росен Петров. В последните месеци от живота си "Вот на доверие" с Иван Гарелов също губеше битката с уж по-семплото и елементарно "Сделка или не" с Румен Луканов.

Стартът на Big Brother 4 преди година и половина също беше обещаващ и генерира по-висок рейтинг за Нова, отколкото за Dancing Stars по bTV. Нещата обаче много бързо се обърнаха, след като тогавашните редактори и продуценти на брадъра изпаднаха в идейна безпомощност накъде да водят шоуто си.

Какъв е изводът? "Манипулираните рейтинги" са по-скоро удобно оправдание за нечий неуспех, отколкото реалност. Истината е, че българинът вече е свикнал машинално да включва на "втори канал" и да гледа наред всичко, което върви там. Все по-трудно става вниманието му да бъде отклонено към друга програма. Самото покритие на сигнала на bTV също е далеч по-добро и масово.

Съвсем друг е въпросът, че количеството зрители невинаги е най-важният фактор за успеха на едно предаване. Понякога може да те гледат над един милион и това изобщо да не е повод за гордост – ако те например принадлежат към по-ниските социални слоеве, към прослойките, които нито формират обществено мнение, нито толкова активно консумират продуктите, които се рекламират в паузите.


... То обаче имаше наполовина нисък рейтинг в сравнение с Dancing Stars 2 - манипулация на пийпълметрията или просто парадокс?

Миналата есен имаше емблематичен пример с конкуренцията на двете танцови шоута по Нова и по bTV. Dancing Stars 2 имаше двойно по-голяма публика и рейтинг от VIP Dance, но в обществото почти не се говореше за него. Всички коментираха героите от шоуто с Иван и Андрей – изпълненията на Милен Цветков и Мира Добрева, заяжданията на Орлин с Николета и Найден, оценките на Нешка Робева, истериите на Райна и Фахрадин, ексцентричността на Мария Силвестър и Боби Турбото.

Да, рейтингите са важно нещо и имат съдбоносно значение за всяка програма. В името на тези свещени цифри продуцентите често са принудени да правят неща, които възмущават по-изисканата публика. В името на рейтинга ефирът ни попадна и в плен на турските сапунки. Няма как, това е положението.

Утехата е, че за доброто шоу винаги ще има място в ефира. И винаги ще има кой да го оцени. Понякога одобрението на активното малцинство е много по-важно от предпочитанията на пасивното мнозинство.

И така, честит нов телевизионен сезон. Да влезе пийпълметрията и да изнесе труповете!

Автор: Георги Неделчев

Сподели.