TV Наблюдател: Big Brother Family – български сеир Vs. турски сериали

Pinterest LinkedIn +

Нали мечтаехме да се случи нещо, което да детронира турските сапунки от праймтайма? Е, снощи започна.

Петият сезон на Big Brother стартира с тричасов пилотен епизод от истински семеен сериал Made in BG – със засукан сценарий, (на моменти екшън) режисура, напоително рекламно присъствие (новия хипермаркет “Карфур”, доброто старо “Хепи”, пепелникът на двора “Кинг”) и актьорски състав, за какъвто всеки холивудски продуцент е готов да убива.

“Първата белоруска мангоджери, която виждам” (за стриптийзьорката-порнозвезда Анджелика), “семейство Адамс” (Кузмови с децата и кучетата), “жената боклук и мъжа п*тка” (за сервитьорката Палавейска и мъжът й Качанов), “педофил, който е спал с 13-годишна и е за затвора” (за Цветелин Цветанов)... Форумите вече гъмжат от етикети, а споровете тепърва започват.

Успоредно с еуфорията  от кик-офа се активизираха и анти-бигбрадърските прослойки. Интелектуалците, които  презират и никога не гледат това шоу, ще имат удобна мишена през следващите три месеца. Ще сменят плочата “Долу чалгата, тя е виновна за всичко”. Сега виновен за кризата и международното положение ще е Биг Брадър.


Специален фокус: Ванеса и Цветелин Цветанови....

Да, точно той, не листопадът, нито октоподът, нито мутантите от сцената на bTV. Организации за защита на децата, които досега никой не е чувал, защото не са свършили нищо полезно, ще пишат протестни декларации и ще дават интервюта по Нова телевизия. Васа Ганчева ще заклейми всичко от А до Я, пътьом анатемосвайки и любимите си опосуми.

Опосумите пък ще изпълнят шоуто си със съдържание - ще играят ролята на “големи усти”, каквито всъщност винаги са били. Само сдъвканият като бонбонче Golia Милен Цветков го няма на сцената, след като сглупи да бъде водещ на един Big Brother, а после да се доизложи, танцувайки в друго риалити. Но ще го преживеем.

Покрай цялата тази врява ще има и истински дебат. Хората на Нико Тупарев са се ошлайфали в поставянето на въпроси и търсенето на отговори. Колкото и да анатемосват или неглижират това риалити, доста българи ще бъдат провокирани от него и подтикнати към спорове и размисъл.

Даже и само това да е ползата от Big Brother – пак никак не е малка. Със сигурност е по-голяма активност, отколкото да следиш съдбата на някой Фикрет, Лейля или Ферхунде и да си отговаряш на въпроса кога ще ги стигнем турците. 

Студиото на Big Brother Family? Делово, модернистично, мултимедийно. Създава настроение и очакване за дискусии, а не само за шоу. Публиката като че ли е прекалено близо, а гласовете на клакьорите отекват малко кофти.

Къщата? Нея ще я  коментираме тепърва. Засега има  твърде много лустро и не е интересно.

Ники Кънчев? Имал е и по-добри прически в кариерата си, но във всичко друго е почти перфектен. Нямаме друг водещ, който по толкова адекватен начин да представя различни гледни точки, да иронизира, без да се заяжда, и да излъчва положителна енергия дори когато обсъжда не дотам позитивни неща като например бита и душевността на българина.

Дикторският глас на актрисата Силвия Лулчева от интервютата със съквартирантите? Дразни, поне на първо слушане. Школуваната й интонация е анти-Биг Брадър, анти-документална, анти-реалистична. Навяваше стряскащо усещане за “Сексът и градът”, “Отдаденост” и “Ало, ало”. Като се замисля обаче, това може да се окаже съзнателно търсен или несъзнателно намерен ефект. Та нали именно със сериалите трябва да се конкурира този сезон на Big Brother? Целта е да се натисне абсолютно същият бутон в сърцето на драгия зрител.


Стриптизьорката порнозвезда Анджелика...

Обзалагам се, че ще го направи успешно. Българинът имаше  нужда от такъв сеир. Не просто от любимото си воайорско шоу, а от нещо, което директно да позиционира неговото семейство срещу онова от сапунките.

Това е българският  сериал, братя и сестри. Не “Забранена любов”, не “Хотел България” и не “Клиника на третия етаж”. За да се научим да гледаме художествена измислица, както и да създаваме качествена такава, нека първо свикнем да асимилираме реалността. Чак като осъзнаем какво представляваме, без лицемерни опити за дистанциране чрез заклеймяване или оспорването й, ще се озовем в своите собствени, истински “1001 нощи”.

Автор
: Георги Неделчев

Виж снимки и подробности за главните герои в Big Brother Family >>

Сподели.