TV Наблюдател: Кой владее женското царство

Pinterest LinkedIn +

Има ли бум на женски предавания или само така ни се струва? Не, не е бум – те винаги са били много.

Един нескончаем протуберанс от светски клюки, модни и козметични съвети, кулинарни изкушения, скучни и не толкова скучни интервюта и най-вече красиви и винаги усмихнати водещи.

Хегемонията на Гала и Венета Райкова през последните години е сериозно нарушена. И двете първо се превърнаха в институция и рейтингов фундамент на Нова телевизия, но после загубиха ореола си – по различни причини.

Гала плати данък на своята преекспонираност. Имаше период, в който тя заемаше 6 от 24-те часа ефирно време на своя канал (3 часа “На кафе” преди обед и после 3 часа повторение посред нощ). После започна да води и “Имаш поща” – предаване, което трогна даже майка ми и леля ми и му написаха писмо.


Гала е като перфектния съдия във футбола – върши си работата добре, но е незабележима.

После изчезна от ефира, стана издател на списание, но не след дълго се завърна, вече позагубила онзи hype. Влезе и във VIP Brother, поплака си малко в къщата, поизнерви се и излезе. В момента Гала е нещо като добър съдия във футбола – върши си работата перфектно, но е незабележима.

Венета Райкова не допусна грешката да се преекспонира. Тя обаче също имаше участие във VIP Brother, от което извлече по-скоро минуси, отколкото дивиденти. В Къщата тя се изпокара с почти всички звезди на шоубизнеса начело с Азис и Катерина Евро, и наговори какво ли не срещу куп други знаменитости. Впоследствие това доведе до рязък отлив от известни имена, склонни да гостуват в “Горещо”.


Тъжно-учуденият поглед на Венета Райкова изтръгва съкровени тайни от хайлайфа вече 6 години.

По същото време точки натрупа младата и напориста Виолета Сечкова, която водеше “Градски легенди” по TV2. Скоро обаче бившата манекенка и асистентка на Иван и Андрей излезе в отпуск по майчинство, а малко по-късно и предаването предаде Богу дух.

Междувременно Мартина Вачкова и “Жените” набраха сериозна скорост. Но заради цялостния имидж на БНТ предаването се закотви като фаворит на по-улегналата и възрастна част от дамската аудитория.

Има обаче няколко нови хита в женското царство. Първият се казва Петя Велкова и води следобедно шоу по ББТ. “Така го правят жените” е микс от типа “На кафе” с разнообразна тематика и няколко госта в студиото. Излъчва се всеки ден на живо. Даже само този факт по себе си е достатъчен, за да се каже едно голямо евала на бившата манекенка и слабо запомнена корица на Playboy, която дебютира като водеща в ефира на вече спряната “7 дни”.


Петя Велкова – манекенката, която става все по-добра тв водеща.

За броени месеци Велкова еволюира от притеснена красавица, плахо задаваща въпроси с неуверена интонация, до отракана домакиня, способна да води разговори по всякакви теми. Най-големият плюс на Петя е, че лично участва в редакторската подготовка на всяко свое издание. Когато задава въпроси, публиката, а и гостът, усещат, че тя наистина мисли това, което пита.

Друга звезда от женското телевизионно царство е Евелина Кикерезова, отново от ББТ. Двучасовото неделно предаване “Звезден прах” е най-близък аналог на Сечковите “Градски легенди”. За разлика от Виолета, Ева (апропо – също млада майка) не е толкова иронична и саркастична към гостите си.


Позитивизмът на Ева Кикерезова (вляво) е слаб дразнител за жадната за пикантерии и сеир женска аудитория.

Позитивният тон и добронамерената усмивка обаче не получават достатъчно аплодисменти във вселената на дамските раздумки. Ако Кикерезова вкара повече ирония и спортна злоба в интервютата си, рейтингът й неминуемо ще скочи, а Венета Райкова може да почувства по-отблизо дъха на конкуренцията.

Като стана дума за незлобливост, най-възпитани и позитивни спрямо гостите си бяха Таня и Калина от “Следобед с TV7”. Тяхното шоу бе образец за добър вкус и възпитание, без това да е за сметка на разнообразието от теми. Скорошното затваряне на въпросното шоу обаче е още едно доказателство, че умереният тон и избягването на скандали не носят достатъчно висок рейтинг.


Таня и Калина от "Следобед с TV7" – образец за добър вкус, който вече не е в ефира.

Най-точен баланс между позитивна енергия и провокация постигат Вихра и Даниела от “Станция Нова”. “Отчаяните съпруги” на Иван и Андрей са способни да изтръгнат от гостите си достатъчно информация, без разговорът да потъва в прекалено много сироп.

Маратонското съботно шоу на Нова телевизия, в което те са основни фигури, обаче си остава по-скоро обещаващ експеримент, отколкото доказана марка в жанра “женска телевизия”.


"Отчаяните съпруги" Вихра и Даниела са две от цариците на женския жанр, но "Станция Нова" все още не е постигнала очаквания висок рейтинг.

Конкуренцията и сблъсъците на този фронт тепърва предстоят. В телевизора ще се появявят нови и нови красиви лица, седнали върху модерни дивани и фотьойли. Много вероятни са и трансфери от един канал в друг. Но българската Опра Уинфри все още се търси.

Автор: Георги Неделчев

Сподели.