TV Наблюдател: "Големият избор" не е "Панорама"

Pinterest LinkedIn +

Напоследък БНТ все повече се еманципира и прокарва своя публицистика, която успешно конкурира и в доста отношения даже превъзхожда тази на bTV и Нова телевизия.

Политическото реалити "Големият избор" е типичен пример за усилията на държавната медия да бъде хем сериозна, полезна и отговорна, хем да постига това по модерен и занимателен начин. Би било доста тесногръдо, ако не аплодираме това.

13 млади лидери отстояват 13 различни каузи, коя от коя по-отговорна. Преминават през различни изпитания, отговарят на въпроси, срещат се с експерти и PR-корифеи. Публиката става свидетел на безплатни уроци по реторика и политически маркекинг.


Бойко Василев и Милена Цветанска трудно налучкват адекватния тон и подход към участниците в "Големия избор".

Кастингът на участниците е добър, екипът, който се грижи за всички аспекти на шоуто - достатъчно голям и опитен. Хвърлен е огромен финансов ресурс - съвсем в традициите на "Сан Стефано". Като guest-stars са привлечени все знаменитости, начело с министри от сегашния кабинет, депутати, Иван Гарелов, Андрей Райчев...

С това обаче похвалите се изчерпват. Традициите на БНТ повеляват да бъде опорочена и съсипана и най-напредничавата идея. Как? Нищо по-лесно от това, на "Сан Стефано" са специалисти по въпроса.

Да започнем от водещите. Лицето на "Панорама" Бойко Василев и шефката на новините в БНТ Милена Цветанска са всичко друго, но не и новобранци в занаята. Бедата е, че по време на живите предавания говорят и се държат именно като такива.


13-те финалисти в тазгодишното издание на политическото реалити са третирани от водещите като недорасли деца.

Василев по принцип се е доказал и извън комфорта на студиото си. Има някои доста силни документални филми, репортажи и интервюта. Ролята на водещ на реалити шоу "тип Ники Кънчев" обаче не му се отдава. Освен че допуска чести лапсуси, Бойко показва и излишно вдетиняване, а тенорният му глас на моменти звучи комично фалцетно.

Сещате ли се за начина, по който възрастните понякога общуват с бебета и деца, имитирайки техния говор? Същото нещо, вероятно несъзнателно, прави и Василев. Подценяването на 20-ина годишните участници в "Големият избор" е лоша услуга за иначе амбициозното шоу, което иска на младите и образовани българи да се гледа като на сериозни и отговорни хора. Докато чете предварително подготвени въпроси или съобщения, Василев се справя добре. Също толкова  добър е, когато комуникира с гостуващите в студиото политици. Проблемите му започват, когато му се налага да влезе в диалог с участниците. Тогава Бойко изведнъж започва да гледа умилително и да се вдетинява, а на лицето му е изписано изражението "Каквото и да отговориш, аз няма да го приема насериозно".

Милена Цветанска също не може да избяга от майчинския инстинкт, докато общува с участниците. Като цяло нейното поведение е една идея по-адекватно от това на Василев. За сметка на този плюс обаче тя има проблем с друго - липсата на телегеничност. А това в подобен тип шоута, търсещи по-масова аудитория, често пъти е фатално. Но това е бял кахър в сравнение с основния проблем на "Големият избор" - налучкването на адекватния тон, на правилния апроуч, както би се изразил някой голфър.

Осъзнаваме за пореден  път, че работата на Ники Кънчев, Слави Трифонов, Иван и Андрей не била никак проста. Отстрани изглежда лесно и всички отдавна сме свикнали непрекъснато да се сипят критики и претенции към тези четиримата. Всеки път обаче, когато някой друг се опитва да върши тяхната работа (справка - Димитър Павлов, Светльо Витков, Даниел Цочев и куп други водещи на спрени шоута), веднага ни се приисква на негово място да застане някой от по-горе изброените.


Добрина Чешмеджиева от "Референдум" е най-добрият пример за адекватно поведение в публицистично ток-шоу.

Парадоксалното в случая с БНТ е, че държавната телевизия  има и по-сполучливи опити в подобен жанр - и като водещи, и като цялостна реализация. Ток-шоуто "Референдум", което се излъчва всеки вторник вечерта, е може би най-доброто дискусионно публицистично предаване в нашия ефир днес.

Водещата Добрина Чешмеджиева се справя отлично - с компетентност, бърза реакция и ненатрапчивост. Впрочем, нейните качества се доказват и всеки път, когато БНТ отразява парламентарни или местни избори.

"Големият избор" обаче е нито риба, нито рак. Нещо като "Панорама", "Животът на другите" и Star Academy, ама не съвсем. 

Автор: Георги Неделчев

Сподели.