Turbo - високоскоростно забавление

Pinterest LinkedIn +

Когато един охлюв мечтае за високи скорости, мечтите му може и да изглеждат абсурдни за останалите охлюви. Колкото и непостижима да изглежда обаче, всяка мечта заслужава да се бориш за нея. Така че се пригответе за солидна доза смях и високи скорости в лентата на Дейвид Сорен (David Soren) Turbo (Турбо).

Скоростта вероятно е последното нещо, с което свързвате охлювите, но това със сигурност ще се промени, след като гледате новата 3D анимация на DreamWorks Турбо (Turbo). Освен задължителните за жанра ярка визия, свеж хумор, симпатични препратки към други филми и позитивно послание лентата притежава и още едно много важно качество - интересни и запомнящи се персонажи.

Turbo е първият пълнометражен филм на Дейвид Сорен (David Soren) като режисьор, предхождан от късометражните Madly Madagascar и Merry Madagascar, отличен с Annie Award. Освен като режисьор обаче Сорен е познат и с работата си като аниматор в хитови ленти като Shrek (Шрек) и Shark Tale, както и като актьор и сценарист.

Turbo е поредната успешна продукция на студио DreamWorks, създало някои от най-гледаните анимационни филми през последните години като Shrek (Шрек), Madagascar (Мадагаскар), Kung Fu Panda (Кунг Фу панда), How to Train Your Dragon (Как да си дресираш дракон) и Rise of the Guardians (Чудната петорка). Turbo е второто премиерно анимационно заглавие на студиото тази година след забавния праисторически The Croods (Круд).

Едно от основните положителни качества на най-новата продукция на DreamWorks е това, че създателите му не са забравили, че все пак се очаква да е насочен основно към детската аудитория. Превърналите се в задължителни още с появата на Тимон и Пумба в The Lion King (Цар Лъв) препратки към родителите не липсват и в Turbo, но и не са успели да изместят насочените към децата послания на заден план.

Не оставайте с погрешно впечатление - филмът не е дидактичен, нито прекалено детински. Напротив. Просто е мечтателски. А когато истински мечтаеш за нещо, най-важното е да вярваш истински, че въпреки всичко можеш да го постигнеш. Без значение какво мислят околните.

Точно това прави Турбо. Той е градински охлюв, но голямата му страст са автомобилните състезания. В природата на охлювите не е заложено да са бързи, така че мечтите на Турбо го превръщат в обект на присмех от страна на останалите градински охлюви и дори собственият му брат не го разбира.

Той обаче просто не може, а, ако трябва да бъдем честни, и не иска да приеме, че това няма как да се промени. Така че една вечер отива да гледа състезание (което със сигурност ще ви напомни The Fast and the Furious).

Увлечен от гледката, Турбо пада върху капака на една от колите, а от там попада в двигателя й. Когато се събужда на другата сутрин, се оказва, че е станал наистина много бърз.

Малко след това среща Тито, който продава тако, но мечтае за съвсем различни неща и точно като Турбо има брат, който не вярва в мечтите му. Голямата слабост на Тито са състезанията с охлюви.

Когато открива колко бърз е Турбо двамата се насочват към едно от най-големите автомобилни състезания. В крайна сметка всеки човек, а и всеки охлюв, е толкова голям, колкото са големи мечтите му.

В оригинал Турбо е озвучен от Райън Рейнолдс (Ryan Reynolds). Актьорът напоследък явно се е запалил по анимацията, защото озвучаваше и една ролите в преходната продукция на DreamWorks - The Croods, а от време на време се появява като гост звезда (глас) и в анимационния ситком Family Guy. На български ролите са дублирани от Стоян Цветков, Герасим Георгиев-Геро и Христо Чешмеджиев. 

Сподели.