Tumblr налага вето на блоговете с порно съдържание, разкри за пробив в сигурността на iOS приложенията си

Pinterest LinkedIn +

Когато Yahoo обяви, че слага ръка върху Tumblr, за всички бе ясно, че най-голямата блог платформата със социални функции в мрежата малко или много ще се промени, което предизвика вълна от недоволство сред потребителите й. Само няколко седмици по-късно първата сериозна ревизия на политиката на Tumblr става факт със затягането на контрола върху съдържанието на блоговете, и в частност на тези, в които се публикуват неподходящи за подрастващите и "работещите" (NSFW) визии.

Потребителите на Tumblr винаги са можели да категоризират своите блогове като "подходящи само за възрастни" (adult) или NSFW, а онези, които не искат да се натъкват на такова съдържание, да филтрират показваните след търсене резултати чрез функциите Safe Search и Tumblr Savior.

С влизането в сила на новата политика за поверителността на Tumblr никаква част от съдържанието на подобни блогове няма да бъде включвана в резултатите от търсене по определена ключова дума, дори дадена публикация да няма никакви допирни точки с порнография.

Така например ако в такъв блог бъде поместена публикация или снимка, чиито тагове са "лято", "море", "пясък", "слънце" и прочее невинни по смисъла си думи, които отговарят на съдържанието й, тя ще бъде игнорирана при търсене по същите тези ключове думи и съответно няма да може да бъде и видяна от никого.

Нещо повече, модераторите на Tumblr ще могат да категоризират като "подходящ само за възрастни" даден блог дори той да не е замислен като такъв и това да противоречи на намеренията на създателя му. В този случай последният ще може да подаде възражение.

Ако все пак следите даден блог, категоризиран от неговия автор или от Tumblr като "adult", търсачката на сайта ще връща резултати за него. Съдържанието му ще бъде видимо и за потребителите, следящи някой, който го е споделил, както и при достъп с директна връзка.

Според новите правила на Tumblr NSWF блоговете няма да бъдат засегнати до такава степен от рестрикциите и съдържанието им ще е видимо за всички, които не са активирали Safe Mode. В същото време е много вероятно голямо количество такива блогове да бъдат категоризирани като "adult", а също така е заложено като идея налагането на рестрикции за всеки, който споделя публикации от такива блогове.

Проблемите за потребителите на Tumblr обаче не свършват дотук. Ако сте инсталирали приложенията на платформата на своя iPhone или iPad, ще трябва незабавно да изтеглите пуснатия горещ ъпдейт по сигурността и да смените паролата си, тъй като при дадена обстоятелства тя би могла да е компрометирана поради програмен пропуск.

Сподели.