Триумф за Madagascar 3 в американския боксофис, Prometheus на второ място

Pinterest LinkedIn +

Третият филм от касовата анимационна кино поредица Madagascar – първият в 3D формат и първият, чиято премиера се състоя на кино фестивала в Кан, дебютира на върха на американската боксофис класация с $60 млн. от продадени билети – значително повече от очакваното и с $10 млн. над сумата, инкасирана от новия филм на Ридли Скот – Prometheus.

Реализиран с бюджет от $145 млн., Madagascar 3: Europe's Most Wanted генерира общо $135.8 млн. през първия си уикенд в 30 територии, в това число САЩ и Канада.

По данни на DreamWorks Animation, около четвърт от американската аудитория на филма, чиито главни четириноги персонажи се озвучават от Бен Стилър, Крис Рок, Джада Пинкет Смит и Дейвид Шуимър, е била на възраст под 12 години, и общо половината – под 25 години.

Издаден през ноември 2008 г., Madagascar 2 (Madagascar: Escape 2 Africa) дебютира със сходен боксофис ($63 млн.) и приключи тура си в кино театрите по цял свят с $602 млн. Общо, двата първи филма за лъва Алекс, зебрата Марти, жирафа Мелмън и компания, генерираха над $1 млрд. от продадени билети.

Не само заради по-умерените очаквания на DreamWorks, но и заради силния старт на Prometheus в петък ($21.4  млн.) се предполагаше, че новият sci-fi трилър на британския филммейкър, отличен с Оскар, ще приключи първия си уикенд по екраните в С. Америка като лидер в класацията.

Произведен с бюджет от около $130 млн. в дигитално ремастериран триизмерен формат, Prometheus е причислен към поредицата Alien, въпреки че сюжетът му няма пряка връзка с този на другите четири филма (счита се за техен предшественик). Нууми Рапас, Майкъл Фасбендер, Гай Пиърс и Шарлийз Терон изпълняват главните роли в него.

Глобалният му боксофис към 11 юни е съизмерим с този на Madagascar 3, като се има предвид, че рилийзът му в някои територии предшества с една седмица този в САЩ и Канада, и възлиза на $141.5 млн., а аудиторията му е поделена почти по равно между силния и нежния пол.

Благодарение на комерсиалния успех на тези две ленти, изминалият уикенд е бил с близо 1/3 по доходоносен от същия през 2011 година. Убедително представяне през втория си уикенд по екраните в С. Америка регистрира и Snow White and the Huntsman – лидерът от миналата седмица. С добавените $23 млн., боксофисът му вече възлиза на $83.5 млн. (само за С. Америка).

Men in Black 3, който също потегли от първа позиция и вече има на сметката си $478 млн. от продадени билети, заема четвърто място в настоящата класация, а на пета позиция е поставен блокбъстърът на 2012 г. – The Avengers, с нови $10.8 млн. (и общо $572 млн. само в С. Америка). The Best Exotic Marigold Hotel, What to Expect When You're Expecting, Battleship, The Dictator и Dark Shadows допълват челната десетка.


Сподели.