Триумф на визия и 3D технологии в "Сблъсъкът на титаните"

Pinterest LinkedIn +

Наблъскан със специални ефекти римейк на не особено популярен филм от ранните 80-те, звезден актьорски каст и митологичен сюжет са три сигурни предпоставки за зрелищен, но не особено смислен боксофис хит.

"Сблъсъкът на титаните" не е нито повече, нито по-малко от това. И липсата на каквито и да било претенции за дълбок психологизъм или усилия за осъвременяване на класическия мит за сметка на много екшън работи само в негова полза.

Вярно, едва ли ще се нареди до мощни холивудски продукции като "300" или "Троя". Няма и да скандализира като "Александър" на Оливър Стоун. За сметка на това най-благородно ни лишава от творческата немощ на решенията в "Пърси Джаксън и Боговете на Олимп", където хлапета надхитряваха Медуза с I-Phone, а Хермес прелиташе насам-натам с Converse-ки с крилца.

Накратко, "Сблъсъкът на титаните" представя мита за Персей – син на Зевс и земна жена, който броди из моретата и се терзае за полубожествения си статус. Това се случва във времена на особено обтегнати отношения между обитателите на Олимп и хората, които се опитват да се освободят от тиранията на собствените си създатели. Те от своя страна разгирават всякакви интриги (най-вече по братски между Хадес и Зевс).

Чашата прелива, когато самозабравилата се царица Касиопея се изпуска пред Хадес, че дъщеря й Андромеда е по-красива от Афродита.

За да постегнат дисциплината, боговете дават срок на гражданите на Аргос или да пожертват принцесата, или да срещнат лице в лице митичното чудовище Кракен.

Персей е призован да прекрати както тиранията на боговете, така и безумието на хората като убие Кракен и възстанови мира.

Прави го в стегнат почти двучасов екшън с изпипани анимации (в не толкова изпипано 3D), малко пресилено драматична актьорска игра и по детски прост диалог.

Балансът на идеално дозирани зрелищни битки, страховито и красиво пресъздадени чудовища, мъжкарски хумор и любовна мъка е труден за постигане от повечето самозабравили се екшън режисьори. Те обаче не убягват на Louis Leterrier и това е причината за настоящия и предстоящ успех на филма в световния боксофис.

Гласуваме за него с палци горе.

Но пак напомняме – не очаквайте нищо повече от холивудска тресня по сдъвкан, храносмлян и изплют митичен сюжет. Върви идеално с пуканки и кола.

Виж снимки от филма >>

Oще от рубриката:

"Отстреляй бившата" >>
"Мъжете, които се взират в кози" >>
"Злокобен остров" - психария за многократна употреба >>

 Автор: Елена Пенева, peneva@avtora.com

Сподели.