Тридневен фестивал и вечеря с нулев отпадък за Джулай морнинг на плаж Камчия

Pinterest LinkedIn +

Тази година обичаното лятно събитие Джулай морнинг (July Morning) ще бъде отбелязан с тридневен фестивал на плажа при устието на река Камчия от посетителите на четвъртото издание на "Ritual Gatherings". Фестивалът ще приложи редица мерки за опазване на природата – почистване на плажа, лекции и дискусии с експерти еколози, разделно събиране на отпадъци и информация за опазване на плажната ивица и типичната за местността бяла дюна.

Програмата включва разнообразие от музикални стилове и световни имена като една от най-популярните диско групи през последните 20 години Crazy P, французина Traumer, S.A.M., DJ Holographic и номинирания за "Грами" шведски продуцент Axel Boman. Локалната сцена ще бъде представена от едни от най-интересните артисти у нас – The Foreigners – основатели на фестивала, Garo, Stephen Popov, Ilko, Selector Stiliyan и много други. В по-ранните часове в трите вечери, ще се включат и лайв банди като Trombobby & C-mo и Единствените им приятели, Ropotamo Live и Иван Шопов ft. Nikobo. Фестивалът има и богата дневна програма - изложба на съвременно българско изкуство на плажа, дискусии, работилници за духовни практики, хранене, йога и занимания за деца.

"Ritual Gatherings" обединява сили с най-голямото варненско събитие за вкусна храна и кулинария – Улицата на готвачите, а част от нея ще се пренесе на крайбрежната алея на плаж Камчия начело с шеф Филип Спасов. Няма да се ползва еднократна пластмаса, чаши и прибори са предоставени от Консуматив, чиито продукти са от изцяло компостируеми и рециклирани материали.

Ритуална Вечеря с нулев отпадък
"Ritual Gatherings" стартира на 30 юни, като спазва традицията да сложи начало на тридневното преживяване с Ритуална вечеря, която тази година ще се настани между устието на река Камчия, морето и бялата дюна. Главни готвачи на специално изготвеното меню са шеф Филип Спасов и шеф Владислав Пенов от ресторант "Космос". Всяко ястие ще бъде съчетано с българските вина от местни български сортове. 

Концепцията на вечерята също е свързана с основното послание за устойчивост и намаляване на човешкия отпечатък върху природата, като ще предложи изцяло меню с нулев отпадък, приготвено с локални продукти от местни производители, типични за Североизтока. Но какво е бъдещето на кулинарните събития и експерименти, ако допуснем пчелите да загинат, а с тях и цялото биоразнообразие на трапезата ни?

По данни на Eurostat и Mastercard® над 35% от разходите на едно домакинство са за храна и кулинарни преживявания. За България тази стойност е дори над 50%. През последните 2 години Mastercard® подкрепя българската технологична компания Pollenity и платформата им за осиновяване на кошери и продажба на качествен мед от малки производители - istinskimed.bg и вече е осиновила 14 кошера от платформата. Всички гости на Вечерята ще получат, като подарък от Mastercard малко бурканче със семена ехинацея – едно от най-медоносните растения, което повишава добива на мед.

Специална холограмна инсталация от 7 цветя с човешки размери, инсталирани на плажа и предоставени от MP-Studio – организатори на Lunar - Фестивала на светлините, който се проведе през май месец в София, ще станат част от посланието за опазване на защитените територии по крайбрежието.

Бързи и лесни плащания

Събитието ще бъде изцяло безкешово, като на входа всеки посетител ще се сдобие с фестивална гривна, с която да извършва плащания в рамките на събитието.

Партньори на проекта са общините Кюстендил, Троян и Шумен, Музеят на народните художествени занаяти и приложните изкуства - Троян, норвежкият артистичен колектив Pikene pа Broen и ежегодният културен фестивал The Barents Spektakel в Норвегия, Музеят на живото изкуство/The Living Art Museum – Рейкявик, Исландия, Национална художествена галерия, ресторант "Космос", Музеят на хумора и сатирата в Габрово, Академия за изучаване на музикални технологии Sound Ninja и Фондация GLAS.
Сподели.

Относно автора

Филолог. Работи в Автора почти от създаването му. Може да се каже, че е сред най-ревностните читатели на сайта, тъй като в качеството си на автор и редактор през годините е изчела 99% от съдържанието му. Вярва, че думите притежават голяма сила и че винаги трябва да се отнасяме с уважение и внимание към словото. Освен това е убедена, че когато нещо се прави с хъс и с любов, какъвто е случаят с Avtora.com, няма начин то да не се получи добре.