Традиционни индийски музикални инструменти, за които не сте чували дори!

Pinterest LinkedIn +

Има много известни традиционни индийски музикални инструменти като цитра, пакхавай, табла, сантур, които сме гледали в филми от Боливуд, различни концерти, социалните мрежи, но има още много, които не са полярни, а заслужават не по малко внимание!

 

Пакхавадж

Смята се, че таблата е произлязла от Пакхавадж. Пакхавадж обикновено съпровожда пеенето в стил дхрупад. Pakhawaj е барабан с форма на бъчва с две глави, които са направени от пластове кожа. Главите на Pakhawaj се разширяват с кожени ремъци, които минават покрай страните на тялото над малки цилиндрични дървени блокчета, използвани за настройване.

 

Джалтарангам

Джалтарангам се състои от комплект от осемнадесет порцеланови чаши с различна големина. Чашите се подреждат в полукръг пред изпълнителя в намаляващ по големина ред. Най-голямата чаша е отляво на изпълнителя, а най-малката - отдясно. В чашите се налива вода и височината на звука се променя, като се регулира количеството вода в чашата. Чашите се удрят с две тънки бамбукови пръчки.

 

Хармония

Хармонията е традиционен и популярен музикален инструмент в Индия. Хармонията има клавиатура от над две октави и половина и работи със система от мехове. На клавиатурата се свири с дясната ръка, а с лявата се управляват меховете. Хармонията е по-популярна в Северна Индия, отколкото в Южна.

 

Мридангам

Мридангамът е един от най-популярните класически инструменти на Южна Индия. Мридангам съпровожда вокални, инструментални и танцови изпълнения. Съвременният мридангам е изработен от един-единствен дървен блок. Той е двуглав барабан с форма на бъчва, като дясната глава е по-малка от лявата. Двете глави са изработени от пластове кожа. На мридангам се свири с ръце, длани и пръсти.

 

Гхатам

Гхатамът е един от най-старите ударни инструменти на Южна Индия. Гхатамът представлява кален съд с тясно устие. От устието му се спуска навън, за да образува хребет. Ghatam се изработва предимно от глина, изпечена с медни или месингови стърготини, с малко количество железни стърготини. С гатама се създават бързи ритмични модели. Обикновено гатамът е вторичен перкусионен инструмент, придружаващ мридангам.

Източник: https://music-store.bg

Сподели.