Това е Doom на Canon Pixma Printer

Pinterest LinkedIn +

Знаете ли, че можете да играете Doom на почти всичко, снабдено с микрочип, за което се сетите? А искате ли да се пробвате да подкарате емблематичния шутър на id Software на принтер? Колко му е - трябват ви само един Canon Pixma и няколко (стотин) години техническо ограмотяване, за да повторите експеримента на някой си Майкъл Джордън (съвпадението в имената е напълно случайно), който денем работи като експерт по охраната към компания, базирана на Острова, а нощем, очевидно, се превръща в супергерой.

Какво е направил Майк тук? Написал е собствен код и го е изпратил до машината на Canon, която подобно на повечето днешни всичко-в-едно устройства притежава вградени LCD екран, WiFi и Ethernet, посредством интернет свързаност. Ей така, за забавление?

Не, не само! Джордън е искал да демонстрира колко лесно е за хакерите да проникнат в нечия лична мрежа през принтер, когато са налице определени благоприятни обстоятелства.

След като постига целта си, човекът се свързва с Canon, за да ги информира за слабите пунктове в процеса по firmware ъпдейт на Pixma и им предоставя цялата необходима информация за метода си на криптиране. Производителят взема мерки и Джордън е с развързани ръце да покаже на света как изглежда страшният съд на принтерите!


Сподели.