Total War SHOGUN 2 - Fall of the Samurai

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Стратегия Година: 2012 Разработва: The Creative Assembly Издава: Sega Платформа: PC

Неотдавна гледах (отново) “Последният самурай”. Страхотен филм, отразяващ един от най-повратните моменти в японската история – краят на просъществувалото векове наред феодално общество и замяната му със съвременна, индустриално – политическа система по западен маниер.

Ако се интересувате от този момент в историята вероятно знаете, че става дума за средата на 19 век – каскада от събития, започнала с американският адмирал Пери, принудил Япония да се отвори за света.

Това е време на удивителен напредък и ярко свидетелство за изключителната сила и потенциал, който крие японската нация. Само петдесетина години след акостирането на Пери край Нагасаки, Япония успява да се отърси почти напълно от средновековно – феодалната си форма на управление и да се превърне в първата азиатска нация, победила европейска супер сила (Русия) в открит военен конфликт.

Именно този ключов момент в развитието на Япония е обхванат в новия самостоятелен експанжън на миналогодишния стратегически хит на Creative Assembly - Total War: Shogun 2.

Действието във Fall of the Samurai се развиват приблизително два века след края на оригиналната кампания. Играта ще очаква от вас да заемете една от страните в конфликта – лоялните на Императора (и про-западно настроени) сили или войните на Шогуната – защитниците на Бушидо – Пътят на война самурай.

Най-интересното, което Creative Assembly са постигнали в тази самостоятелна кампания, е че без драстични промени по геймплея, са успели да създадат игра, носеща доста по-различно усещане от това в Shogun 2.

Основната новост, разбира се, е появата на огнестрелните оръжия на бойното поле – от карабини за пехотата до артилерия и военни кораби. Всичко това променя сериозно баланса на силите и ще ви подтикне да разработите нови тактики за водене на сражения.

Кавалерията, например, вече не е от толкова решаващо, ключово значение за изхода на битката и често ще се улавяте, че всъщност я използвате като средство за бързо придвижване на малки и средни военни формирования от точка А до точка Б на картата. След като веднъж достигнат до местоназначението си, ще давате заповед на кавалеристите да се спешат, тъй като ползата от тях така ще е по-голяма.

Нещо подобно се е случило и с „гордостта и радостта” на оригиналният Shogun 2 – атаката (и защитата) на крепостите по картата. Това беше най-интересната част както от соловите, така и от мрежовите битки на играта, но във Fall of the Samurai крепостите вече могат да бъдат сринати със земята буквално за минути и стратегическото им значение вече е почти нулево.

Отново това ще ви подтикне да разработите нови стратегии за разгръщане на войските си в зависимост най-вече от специфичните особености на страната в конфликта, която сте избрали.

Любопитна е и ролята на западните нации с които ще трябва да се отнасяте много внимателно. Дипломацията, както казват, е продължение на войната с други средства и точно за това ще трябва да ухажвате чуждестранните правителства непрестанно – едно за да предотвратите помощта им за противниковите сили и второ, за да си осигурите достъп до безценни ресурси като технологии, материали или военни съветници.

Единствената по-сериозна слабост на играта е, че тя е наследила доста от недостатъците на оригинала – най-вече по отношение на изкуствения интелект на бойните формирования. Както и в Shogun 2 това не е точно „болка за умиране” и няма да съсипе удоволствието ви от Fall of the Samurai, но спорадичните прояви на липса на логика в действието на една или друга военна част са дразнещи и ще ви създават непредвидени проблеми по време на сраженията.

Във всяко едно друго отношение Fall of the Samurai е отличен пример за качествено разширение, добавящо доволно много новости към оригиналната игра, при това без да изисква предварителната й инсталация. Препоръчваме на всички фенове на широкомащабните, исторически достоверни стратегии.


Сподели.