19 Март 2018, 05:24

Total War: Shogun 2

Google+ Pinterest LinkedIn +

Жанр: Стратегическа игра Година: 2011 Разработва: The Creative Assembly Издава: SEGA Платформа: PC

Поредното издание на една от най-оригиналните игри, появявали се някога, съчетаваща по уникален начин елементи на реално-времевия и походовия стратегически жанр, както личи от заглавието й, отново ще се развива във феодална Япония. Епохата е 16-ти век, а фокусът на събитията – 10-годишната гражданска война, разразила се през т. нар. период Муромачи.

Разгледана от позицията на поредната част от една игрална серия с доста солидна история, Shogun 2 e по-скоро романтично завръщане към корените и оригиналните идеи на франчайза – нещо съвсем логично, предвид факта, че тази част е директно продължение на първия Total War – този, с който започна всичко.

Основното, което се очаква от играча тук, е да поеме ролята на един от водачите на враждуващите феодални кланове, а крайната му цел е да покори всички останали и да установи абсолютната си власт над целия остров. Условието за победа е едно - да станеш Шогун, или с други думи - военен диктатор, управляващ цяла Япония.

Едно от най-впечатляващите постижения на Creative Assembly по отношение на Shogun 2 е стратегическата и концептуална дълбочина, която предлага играта. За да се увенчаят с успех усилията ви на бойното поле, задължително ще трябва да комбинирате внимателно планиране с тънък политически усет и солидни дипломатически умения. В противен случай, ви очаква само позорно поражение. Казано иначе - Shogun 2 не е игра на грубата сила.

Артистичните подобрения, които предлага новият Total War, са меко казано впечатляващи – ще видите как сезоните се променят по целия остров с всеки следващ ход, как десетки хиляди войни се впускат в ожесточена битка, как препуска кавалерията, а стрелците засипват врага с жужащи облаци смъртоносни стрели. По принцип, Total War игрите винаги са демонстрирали спиращо дъха внимание към детайла, но Shogun 2 надминава всички предходни заглавия от серията в това отношение.

Все пак, длъжни сме да ви предупредим, че за да се насладите максимално на цялата тази визуална прелест, ще се нуждаете от доста сериозен хардуер, но ако разполагате със съвременна видео карта и бърз процесор, ви очаква игрално преживяване без аналог в съвременните стратегически заглавия.

Играта предлага и редица геймплейни промени, кореспондиращи с източно-азиатския й характер. Авторите й твърдят, че изкуственият интелект на противниците в Shogun 2 почива на принципите, развити от Сун Тсу в прословутия му трактат "Изкуството на войната". Това най-вече означава, че изцяло в традициите на Total War поредицата, правилата в тази игра, както политическите, така и военно-стратегическите, са изключително реалистични: копиеносците винаги спират препускащата на скорост конница, въоръжените с мечове и тежка броня самураи разпръскват леката пехота, носеща само копия, а стрелците поразяват всичко от разстояние, но са безкрайно уязвими в близък бой.

Накратко – ако търсите уникална смес от походова и реално времева стратегическа игра, която да моделира и в най-дребните детайли комплексността и мащаба на една истинска военно-политическа кампания, трудно ще намерите по-добър пример от Total War: Shogun 2.

Сподели.