Toshiba Satellite L40-164 - перфектно съотношение цена/качество

Pinterest LinkedIn +

При неспециализираните лаптопи (тоест тези, които не са специално разработени за гейминг или дизайн) има много голям избор. Но Satellite серията на Toshiba, винаги са блестели с изключително качество и дизайн, открояващи ги сред конкуренцията.

Satellite L40-164 е стандартен "голям" лаптоп, при който дисплеят е пропорционален на "тялото" на преносимия компютър. Екрана е 15.4 инчов широкоъгълен с поддръжка на HD видео формати. По този начин лаптопът се нарежда на ръба на допустимата за преносимо РС големина, предлагайки достатъчно голям дисплей за нормалното гледане на филми и работа, като запазва компактността си.

Лаптопът е базиран на двуядрения Intel Core Duo 2310 процесор, работещ на 1,46 GHz. На пръв поглед слабият процесор е достатъчен за поддръжката на операционната система и плавното възпроизвеждане на DVD филми, докато в същото време сте отворили програми за офис обработка или няколко интернет страници.

Процесорът е подкрепен от 1 GB бърза DDR 2 памет. Като тук е едно от слабите места на лаптопа. Поради компактността си и тънкия дизайн, мястото в кутията е силно ограничено и можете да ъпгрейднете компютъра само с още 1 GB, до максимум от 2 GB RAM.

За меломаните и хората обичащи да пазят огромно количество снимки на РС-то си е предвиден големия хард диск, побиращ до 120 GB информация. Дори след инсталирането на повечето нужни в съвременния офис програми (текстови и снимкови редактори) остава достатъчно място за няколко игри, дискографии и филми.

Както вече споменахме - Satellite L40-164 не е геймърски лаптоп. Дори да прескочим не особено силния за игри процесор и недостатъчното количество RAM памет остава проблема с видеокартата. Тя е вградена към дънната платка, с чипсет Intel GMA X3100. Картата няма собствена RAM и за това използва системната, като от настройките на BIOS-а можете да определите точно какво количество да се използва - максимумът е 358MB. Това означава, че едва ли ще можете да се насладите на Crysis или Half Life 2, но пък винаги можете да използвате класика като Baldurs Gate 2, за отпускане докато пътувате нанякъде. Интересно е, че FIFA 08 работи доста добре.Мултимедийните функции на лаптопа са разширени от DVD записвачка и собствени тонколони с учудващо добро качество. Използвана е технологията Toshiba Bass Enhanced sound, която успешно симулира пространствен звук, но не очаквайте да озвучите апартамента с колонките на лаптопа си.

Липсват екстри, като вградена VGA уеб камера, както и вграден микрофон. Така че ако сте запален чатър или Skype-аджия ще трябва да си ги набавите допълнително. Но пък лаптопът разполага с превърналия се в стандарт Wireless Lan модем, позволяващ ви да се "закачите" към произволен отключен wi-fi hotspot. В големите градове местата с безжичен интернет стават все повече и повече и това определено е една удобна и полезна функция.

Satellite L40-164 дава всичко, нужно за ежедневна работа с компютър, плюс мобилност. Но ако целта ви е геймърска платформа или машина за обработка на големи изображения и видео файлове трябва да се насочите към по-мощните и скъпи модели.Технически характеристики:
Име: Satellite L40-164

Процесор: Intel Core Duo 2310 1,46 GHz
Памет: 1024MB
HDD: 120GB SATA 5400 rpm
Монитор: 15.4"
Графична карта: Intel
CD/DVD: DVD-RW Super Multi D.L.
Fax Modem / Ethernet: Modem 56k Ethernet 10/100 Wireless Lan (802.11a/b/g)
Операционна система: Windows Vista Home Prem.

Купи от: Plesio
Сподели.