Топ 3 предимства на пластмасовите пломби с номера

Pinterest LinkedIn +

Едни от най-разпространените осигурителни устройства на товари са пластмасови пломби с номера. Те са се превърнали в почти задължителен фактор, когато говорим за различни видове транспорт – контейнери, вагони, камиони, цистерни, а дори и в авиацията. Представляват малки по размер изделия от пластмаса. В повечето случаи имат гъвкав край – тип опашка – която преминава през товара и влиза в пломбата. Имат вътрешен защитен механизъм, който не позволява връщането обратно и по този начин, единственият вариант да се свали, става разрязването. Уникалният номер на всяка една пластмасова пломба прави така, че да възпрепятства заменянето с нова. Тъй като всеки номер е индивидуален. Световните производители гарантират с името си, че няма как да произведат две еднакви пломби като номерация. Това е изключително важно за сигурността на бизнеса и неговата защита от неправомерен достъп или кражби при превоз на товари. Много често, този тип пломби, се поставят върху превозни средства и без да са обвързани с транспортиране на стока. Например, в големите автопаркове е честа практика поставянето на пломби на резервоарите на транспортните средства. Така се контролира злоупотребата с горива на служебните автомобили. Именно защитата чрез лесен визуален контакт с номера на пломбата и установяването, че отговаря на номера при поставянето – е първото значимо тяхно предимство. 

Като второ предимство, макар и не като значимост, е финансовата достъпност, когато говорим за пластмасови пломби цени. Създадени за еднократна употреба, от устойчиви, но изгодни ресурси – този вид пломби са изключително достъпни. Буквално броени стотинки за единична бройка. Макар че рядко някой производител продава единична пломба, тъй като бизнесите, които ги използват са ги включили като част от обичайните им бизнес процеси и са им необходими в стотици, а в повечето случаи и в хиляди бройки. Всъщност, компании от производствения пломби бранш, споделят че дори отказват да обсъждат интерес към единични покупки на пломби за сигурност, тъй като най-често е свързан с намерение за измама, а не за защита. Ниската им цена обаче, в никакъв случай не е свързана с ниско качество. Точно обратното. Поради факта, че контролните пломби от пластмаса са най-разпространеният и купуван продукт – точно в тях са съсредоточени едни от най-големите иновации. От Олимп България споделят, че новите технологии и модели под световен патент са съсредоточени в пластмасовите пломби. Една от тези иновации е възможността за проверка на номера и в неосветени пространства – складове, халета – както и в тъмните часове на денонощието.

Номерацията на пломбите е улеснение за бизнеса не само от гледна точка на сигурност и защита от кражби, но и от гледна точка на логистика и проследимост. В много складове - пратките, чувалите, кашоните и пликовете са предварително запечатани с пломби и готови за лесно транспортиране при заявка. Пломбите могат да бъдат щамповани с бар код, който се завежда и в складовата система. Така лесно може да бъде проследено в кой кашон, кой артикул се намира, без да трябва да се отваря, за да се провери. Така се пестят средства и от допълнителни маркери или етикети с бар кодове за склада. Всичко е организирано и лесно проследимо. Складовата програма позволява и още на ниво оферта или проформа фактура да се изпрати на крайния клиент информация с кой номер пломба е запечатана неговата пратка. А при получаването остава само да свери номерата, за да е спокоен, че не е имало намеси по време на транспортирането до него.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.