Топ 10 най-слушани песни в Spotify през 2013 година

Pinterest LinkedIn +


Още в началото на 2012 година основателят на Napster и един от първите акционери във Facebook - Шон Паркър - предрече, че през 2014 година Spotify ще бъде в състояние да генерира по-големи печалби за звукозаписните компании от Apple.

На прага на 2014 година, когато Spotify вече има 24 милиона активни потребители и над 20 милиона песни, България стана част от "семейството" на една от най-големите платформи за онлайн аудиострийминг в света и името на шведската компания, което до неотдавна не говореше почти нищо на много от интернет потребителите у нас, бързо започна да придобива популярност.

Nielsen SoundScan призна Spotify и аналогичните на нея платформи (MOG, Muve Music, Rdio, Rhapsody, Slacker, MySpace, Guvera и др.) за един от фундаментите на съвременната музикална индустрия, като включи данните за просвирването на тракове от техните потребители във формулата, на чиято база се калкулира официалната класация на САЩ за сингли – Hot 100. В нея обаче все още съотношението на силите е в полза на продажбите на песни на физически носители и в дигитален формат.

Ето защо годишната класация на Spotify за 2013 година, в рамките на която потребителите на услугата са слушали музика повече от 4,5 милиарда часа (!), е доста по-различна от повечето класации за продажби на музика. Според мнозина – една от малките, които дават надежда за бъдещето на музикалния бизнес, като се има предвид отсъствието от топ 10 на Джъстин Бийбър и Майли Сайръс.

Както и на Кейти Пери, Риана и прочее свръхкомерсиални поп звезди, чиято продукция регистрира рекордни продажби и радиоротация, но е заклеймена от много от меломаните, чиито вкусове не се изграждат на базата на скандалността, известността и продажбите на съвременните изпълнители и не се влияят от усилията на техните PR-и.

И така, без да губим повече време, преминаваме към Топ 10 на най-слушаните парчета в Spotify! >>

Сподели.