Том Хидълстън - британската класа се завръща в редиците на Холивуд

Pinterest LinkedIn +

Има нещо в британските актьори, което ги прави неустоими за публиката. Дали е заради акцента, или може би просто им е заложено в гена, но е кристално ясно, че в момента именно от Острова идват най-много таланти в Холивуд.

Един от тях e самият Локи от филмовата вселена на Marvel – Том Хидълстън (Tom Hiddleston). Актьор с толкова много фенове (и то верни!), че може да подложи на съмнение неофициалното лидерство на Робърт Дауни-младши (Robert Downey Jr.).

Въпреки че сега успехът му е като една лавина, помитаща всичко по пътя си, Том е бил на крачка от отчаянието с не особено силен старт на кариерата си.

Хидълстън е роден през 1981 г. в Уестминстър, Лондон. След развода на родителите си намира спасение в актьорската игра и впоследствие започва да учи в Кралската театрална академия.

Докато наблюдава как неговите колеги и приятели Джема Артертън (Gemma Arterton) и Еди Редмейн (Eddie Redmayne) си пробиват път в киното обаче, Том е заклещен в омагьосания кръг на театралната сцена.

Макар че има епизодични участия в телевизионни филми, днешната холивудска звезда чака големия си шанс до 2009 г., когато се снима в Thor: The God of Thunder (Тор: Богът на гръмотевиците).

Режисьор на продукцията е Кенет Брана (Kenneth Branagh) – менторът на Хидълстън на театралната сцена, който кани младия актьор да се пробва за главната роля на Тор.

Както вече е известно, персонажът, в който всъщност се превъплъщава Том, е друг – Локи, по-малкият брат на Тор, който е по-скоро антагонист във филмите на Marvel, но в същото време е и един от най-обичаните герои във франчайза.

Само седмица след като се явява за ролята на Тор, доскоро познатият на малцина талант от Кралската театрална академия получава лично писмо от Уди Алън (Woody Allen). Легендарният режисьор го кани в най-новия си филм Midnight In Paris (Полунощ в Париж), в който Том Хидълстън изиграва ролята на Ф. Скот Фицджералд.

Освен Уди Алън увереност на актьора вдъхва и един от най-големите му идоли – Стивън Спилбърг (Steven Spielberg), който го кани в актьорския състав на военната драма War Horse (Боен кон).

Тези три големи продукции са само първите три стъпала в една кариера, която обещава да бъде сред най-значимите в новата филмова история.

Само за три години Том Хидълстън се утвърди като една от големите звезди на световното кино и успехите му като Локи в The Avengers (Отмъстителите) и в Thor: The Dark World (Тор: Светът на мрака) затвърдиха този му статут.

Въпреки постиженията си на големия екран той не обръща гръб на театралната сцена, където е ангажиран до края на 2014 г., а също така участва и в телевизионната адаптация на шекспировите Henry IV и Henry V – The Hollow Crown, в която си партнира с Джеръми Айрънс (Jeremy Irons), Джон Хърт (John Hurt), Ричард Грифитс (Richard Griffiths) и др.

Освен във втората част на Thor през 2013 г. Хидълстън участва и във вампирската драма на Джим Джармуш (Jim Jarmusch) – Only Lovers Left Alive, която беше повече от добре приета на филмовите фестивали в Кан, Сараево, Торонто и др.

Така Том за пореден път убеди феновете си, че безспорният му талант е комбиниран с внимателно подбиране на роли, оправдавайки доверието на публиката.

Много вероятно е това да се повтори и с Muppets Most Wanted и Crimson Peak, a съвременното кино определено има нужда именно от актьори, които играят заради любовта към киното, а не само заради парите. Такива, които притежават класа и не търсят скандала, за да постигнат известност. 

Сподели.