Thirty Seconds to Mars: творческите търсения на Джаред Лето продължават в България

Pinterest LinkedIn +

Новината за гостуването на американската рок банда Thirty Seconds to Mars на фестивала Elevation 2011 в Разлог през юни доведе до небивал интернет ентусиазъм и раздвижване на българските фенове на Джаред Лето и компания. Посещението на групата у нас може да се приеме като продължение на творческите търсения на Thirty Seconds to Mars и опитите им за разширяване на музикалния хоризонт, които нееднократно бяха заявявани като основна цел на бандата.

В няколко отношения Thirty Seconds to Mars проявяват своята артистична самоличност по особено своеобразен начин. Те са известни с големия брой фенове, които ги подкрепят на концерти, участват активно в гласувания за музикални награди, сами правят плакати и изготвят интернет бюлетини за дейността на бандата, като тази организирана фенска база е известна като The Echelon - название, което от кръг от хора, близък до групата, е преляло в наименование за всички фенове, подкрепящи Thirty Seconds to Mars.

Българските фенове със сигурност могат да очакват подобаващо отношение от американците, тъй като групата от години изгражда специални отношения с почитателите си по света. Thirty Seconds to Mars опитват да ангажират своята аудитория не само с посланията на музиката си, но и със социални каузи като интернет бюлетина www.abeautifullie.org, който представлява онлайн платформа за осведоменост и активизъм за околната среда.

Наскоро на официалната страница на Thirty Seconds to Mars пък се появи информация, че групата кани египетски фенове от района на Лос Анжелис за предстоящо ТВ участие, като се предполага, че целта е да се отправи социално послание, посветено на египетския бунт  срещу бившия президент Мубарак от последните два месеца. 


Интернет е активна среда за Thirty Seconds to Mars за представяне на идеите на бандата и поддържане на постоянна комуникация с аудиторията. Групата, чийто фронтмен Джаред Лето (Jared Leto) старателно се опитва да загърби холивудската си популярност, има над милион фенове в социалните мрежи Twitter и Facebook и направи интересен жест към почитателите си за записите на албума This is War.

Thirty Seconds to Mars предоставиха възможност на феновете да се включат, като изпращат звуци и вокали чрез TwitVid, като по този начин част от проекта станаха меломани от Америка, Япония, Мексико, Иран и много други държави по света.

Разнообразните творчески търсения на бандата привлякоха вниманието и увеличиха авторитета й, достатъчно, че да донесат много награди и участия на големи фестивали като Lollapalooza, Download и Rock Am Ring, като в същото време Thirty Seconds to Mars спечелиха популярност и уважението на феновете извън музикалната сцена на Запад, печелейки статуетките на MTV Latin, MTV Asia и MTV Australia.

Thirty Seconds to Mars са и първата американска група, която получава разрешение да заснеме клип от властите в комунистически Китай, като това се случва за снимките на видеото към песента  From Yesterday.С хитове като The Kill и Kings and Queens зад гърба си, Thirty Seconds to Mars идват в България, заредени със специална емоция, почерпена от последния им албум This is War (2009). Материалът бе пуснат на пазара след съдебно дело за 30 млн. долара, заведено срещу групата от техния лейбъл Virgin Records. Музикантите бяха съдени за неспазване клаузите по договора им, както и за самоволното му "прекратяване", като, в крайна сметка, нещата завършиха благоприятно и за двете страни, след като Thirty Seconds to Mars се съгласиха да продължат работата си в лейбъла.

Thirty Seconds to Mars (в състав Джаред Лето – вокал/китара, Шанън Лето - барабани и Томо Миличевич - китара) преминават през различни метаморфози и проявления в процеса на развитието си. Името на групата често е било тълкувано от фронтмена Джаред Лето в доста метафорични нюанси, докато бившият басист на Thirty Seconds to Mars Мат Уочър в интервю разяснява, че идеята произлиза от научна теза на бивш харвардски преподавател, според която, поради  бурният напредък на технологиите в последните десетилетия, може да се приеме, че човешката цивилизация всъщност се намира на 30 секунди от Марс. 

Основен автор на текстовете на Thirty Seconds to Mars е Джаред Лето, който режисира и клиповете към парчетата The Kill, From Yesterday, Closer to the Edge, Kings and Queens и Hurricane под псевдонима Бартоломю Къбинс (Bartholomew Cubbins) и A Beautiful Lie като Ангакок Панипак (Angakok Panipaq).

Сподели.