The Mortal Instruments: City of Bones - ангели, демони, Лили Колинс и началото на една сага

Pinterest LinkedIn +

През последните години мащабните екранизации по фантастични бестселъри неизменно присъстват на големия екран. Поредното допълнение към този тип филмови поредици е The Mortal Instruments: City of Bones по едноименния роман на Касандра Клеър (Cassandra Clare) с Лили Колинс (Lily Collins) и Джейми Кембъл Бауър (Jamie Campbell Bower) в главните роли.

The Mortal Instruments: City of Bones (Реликвите на смъртните: Град от кости) вероятно ще ви допадне и ако не сте фенове на Twilight (Здрач), защото е доста по-динамичен от вампирската сага. Но ако финалът на историята на Бела и Едуард ви е натъжил, а The Host (Скитница) не е успял да запълни празнината, The Mortal Instruments: City of Bones може би е точно онова, от което се нуждаете.

Макар да е лишен от задълбочеността на ленти като The Hunger Games, филмът определено притежава качества, които го правят приятен за гледане. Едно от най-ценните сред тях е динамиката. Въпреки че е с продължителност повече от два часа, в The Mortal Instruments: City of Bones няма досадни вътрешни дължини и умишлено разтегнато действие.

Лентата, чийто режисьор е Харълд Цварт (Harald Zwart), познат на киноманите от ленти като The Pink Panther 2 и римейка на The Karate Kid от 2010 година, може да се похвали и с впечатляваща визия и интересен актьорски състав. Колкото до сюжета, той вероятно ще ви напомни колкото за Twilight, толкова и за Beautiful Creatures (Прелестни създания).

Въпреки че едва ли ще ви изненада с нещо напълно неочаквано, историята успява да задържи вниманието. Сценарият на лентата е поверен на Джесика Постиго (Jessica Postigo) и залага основно на изпитаната и доказано добра формула "зрителите знаят повече от персонажите".

City of Bones е първият роман от поредицата The Mortal Instruments, която засега се състои от пет части, но се очаква скоро да се появи и шеста книга. И, както вероятно вече сте досетили, догодина е предвидено да се появи втората лента от франчайза.

Действието се развива в съвременен Ню Йорк, където привидно обикновената тийнейджърка Клеъри (Лили Колинс) открива, че всичко, за което е слушала в приказките като малка, всъщност е реалност.

Напълно неочаквано Клеъри попада в свят, пълен с демони, вампири, магьосници, върколаци и ловци на сенки. Освен това се оказва, че всички останали знаят повече за миналото й, отколкото тя самата, а дълго пазените от майка й тайни започват да изплуват.

Освен с необикновената тийнейджърка, оформящият се в един момент любовен триъгълник и фантастичните елементи Mortal Instruments: City of Bones напомня на Twilight и Beautiful Creatures по още нещо. Най-интересните персонажи са второстепенни и именно техните роли са поверени на впечатляващи актьори.

Лина Хеди (Lena Headey), която повечето от вас вероятно са гледали като Церсей Ланистър в Game of Thrones, този път е в ролята на Джослин, майката на Клеъри, която изчезва мистериозно в началото на филма. След като става ясно, че Джослин е отвлечена, тайните, свързани с миналото й, постепенно започват да се разкриват пред Клеъри.

Хеди обаче не е единственото интересно попълнение в каста на Mortal Instruments: City of Bones. Към него се присъединява и британецът Джаред Харис (Jared Harris), когото повечето от вас вероятно свързват с хитовия сериал Mad Men (Момчетата от Медисън авеню).

Ролята на Клеъри е поверена на Лили Колинс (Lily Collins), която миналата година гледахме като Снежанка в Mirror Mirror. Партнират й Робърт Шийн (Robert Sheehan), най-известен с ролята си в сериала Misfits, и Джейми Кембъл Бауър (Jamie Campbell Bower), когото вече сме гледали в няколко подобни продукции като Harry Potter and the Deathly Hallows и The Twilight Saga: Breaking Dawn.

Сподели.