The Maze Runner, или кой ще заеме кралското място на The Hunger Games

Pinterest LinkedIn +

На всеки две-три седмици в кината влиза нова филмова адаптация на толкова популярните напоследък юношески романи. Най-скорошната е The Maze Runner (Лабиринтът).

Заснет по едноименния роман на Джеймс Дашнър, филмът разказва историята на група момчета, които попадат в капана на огромен лабиринт. В продължение на три години те успяват единствено да се сплотят като колектив, но не и да излязат навън... Докато не се появява Томас - едно по-различно момче, което започва да поставя цялата система под въпрос.

Ключовите елементи, за да харесате този sci-fi филм, са два - да подходите с нулеви очаквания към него и да не сте чели книгите, по които е направен.

Имайки предвид това, може да се забавлявате с приятелите си в продължение на около два часа, при това без да ви е нужен алкохол.

Главната роля в лентата е поверена на Дилън О’Брайън, който събра голяма фен база (предимно от тийнейджърки) в друга голяма продукция - сериала Teen Wolf (Вълк в колежа). 

Младият актьор, както и колегите му във филма, се справят много добре и някои от тях успяват да спечелят силните ни симпатии до финалните надписи.

Томас Броди-Сангстър (познат ни като Джоджен Рийд в Game of Thrones) и Уил Поултър (We're the Millers) имат две много свежи поддържащи роли, от които определено ни се искаше да видим повече в лентата.

Дължимото трябва да отдадем и на режисьора Уес Бол. Той стои зад някои от най-напрегнатите сцени в лабиринта, които носят голяма доза трилър в себе си.

Атмосферата е много ключов персонаж в The Maze Runner, чиято цел е постигната още в първия един час - да те обхване клаустрофобия, която, за съжаление, става жертва на развитието на сюжета. 

Както почти всяка адаптация на роман, The Maze Runner се бори с постигането на баланс между това кои части на книгата да адаптира и кои да промени - нелека задача, с която Бол не оправдава напълно очакванията на феновете - както книжните, така и филмовите. 

Като цяло, обаче, The Maze Runner поставя началото на една нова тийнейджърска поредица, която ще е интересно да видим дали и как ще заеме мястото на The Hunger Games. 

Втора книга от литературната трилогия ще видим в кино форма през 2015 г., а трета книга все още е под въпрос дали ще бъде разделена на две части, каквато е тенденцията през последните години, или всичко ще завърши през 2016 г.

Avtora.com: Очакваме вашите коментари под статията за този филм!

Сподели.