The Knife of Dunwall – още за ненаситните Dishonored маниаци

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън Година: 2013 Разработва: Arkane Studios Издава: Bethesda Softworks Платформа: PC| Xbox | PS3

Dishonored беше велика игра, а първото солово DLC (допълнително съдържание), което Arkane и Bethesda предлагат за нея, обещава да я направи още по-велика.

В него поемате ролята на Дауд, когото вече познавате, ако сте играли Dishonored. Да, това е същият онзи демоничен водач на Клана на наемните убийци, отговорен за смъртта на Императрицата, с която пък започнаха перипетиите на главния герой в оригинала – Корво.

Поставяйки ви в ролята на различен персонаж, Arkane ви дава шанс да видите събитията от по-различен ъгъл, макар и не чак толкова нов, колкото може би сте очаквали.

Истината е, че Дауд и Корво много си приличат – макар че единият е убиец по силата на професионалния си избор, а другият - по неволя. Разбира се, от Arkane са се постарали доколкото им е възможно да внесат достатъчно много и интересни геймплейни различия, за да не изглежда сякаш играете отново Dishonored с идентичен, но облечен по друг начин герой.

Факт е, че Дауд разполага с много от уменията на Корво, но получава и някои нови - като например способността да материализира помощник-убиец, който да му съдейства в мисиите. Нещо повече – този помощник може да трупа опит и да развива свой собствен набор от умения, така че с времето да бъде по-полезен и, разбира се, по-смъртоносен.

Новост са и така наречените "димни бомби" - хвърлете една такава между група врагове и докато те кашлят замаяни, можете да ги отстраните бързо и ефикасно един по един.

Освен това нови са и така наречените "чармове" (специални артефакти, променящи характеристиките на основния персонаж), различните руни, които се откриват по нивата и, естествено, самите нива.

Дизайнът им, напълно в стила на Dishonored, е впечатляващ, a в някои изолирани случаи дори надминава очакванията (например още в началото сцените в кланицата, които ще ви покажат бруталната и грозна страна на китоловния бизнес, крепящ Дънуол на раменете си).

Естествено, подобно на оригинала, The Knife of Dunwall предполага два коренно различни подхода за изиграване: един максимално "стелт", при който убивате колкото може по-малко от противниците си, и един по-брутален (high chaos), в който унищожавате всеки, който ви се изпречи на пътя.

Всеки от двата подхода има своето очарование, а нивата са брилянтно разработени. Въпреки това има още какво да се желае по отношение на баланса – специфичният набор от умения на Дауд сякаш стимулира повече почитателите на "хаотичния" подход и предлага по-малко за тези, които харесват "стелт" мисии.

Финалът на историята в допълнението също е дразнещо отворен – ясно личи, че Arkane имат поне още едно подобно солово DLC на ум за недалечното бъдеще.


Сподели.