The Host - любовна история, маскирана като научна фантастика

Pinterest LinkedIn +

The Host (Скитница) е екранизация по едноименния бестселър на Стефани Майър (Stephenie Meyer). Режисьор и сценарист на лентата е Андрю Никол (Andrew Niccol). В главните роли са Сирша Ронан (Saoirse Ronan), Даян Крюгер (Diane Kruger), Макс Айрънс (Max Irons) и Уилям Хърт (William Hurt).

Ако познавате и харесвате романа на Стефани Майър (Stephenie Meyer), остава да гледате филма и да решите дали лентата също ви харесва или сте разочаровани от нея. Дори онези от вас, които не познават литературната основа обаче, със сигурност свързват името на Майър с поредицата Twilight (Здрач) и екранизациите по вампирските й романи.

The Host вероятно ще допадне на феновенете на Twilight, защото до голяма степен напомня на вампирската сага, но и се различава достатъчно, за да задържи вниманието. Повторението е майка не само на знанието, но и на успеха и това е отдавна доказано от дългите фантастични поредици. Така че определено трябва да сте подготвени за свръхдоза романтика и поредния, макар и нетрадиционен, любовен триъгълник.

Режисьор на The Host е Андрю Никол (Andrew Niccol), когото кинофеновете със сигурност свързват с Gattaca, Lord of War и In Time, на които е сценарист и режисьор, и с донеслия му номинация за "Оскар" за сценарий The Truman Show. Адаптацията по романа на Майър също е негово дело.

Главната роля е поверена на Сирша Ронан (Saoirse Ronan), която освен в донеслия й номинация за "Оскар" Atonement на Джо Райт (Joe Wright) може би сте гледали и в The Lovely Bones на Питър Джаксън (Peter Jackson).  

Ронан се превъплъщава в образа на Мелани - една от малко оцелели след нашествието на извънземна раса на Земята. Съществата, наричани "души", завземат телата на хората, заличават спомените им и променят планетата според своите разбирания.

Превземането обаче не винаги е напълно успешно. Понякога хората продължават да се борят със съществата, настанили се в телата им.

Именно това се случва с Мелани, чието тяло се превръща в приемник на една от душите, наричана Скитница. На практика умовете на двете жени се оказват затворени в едно тяло, от което Мелани няма никакво намерение да се откаже.

Целта на извънземните е да използват спомените на Мелани, за да открият останалите оцелели хора. Скитница, първоначално озадачена от присъствието на Мелани, постепенно започва да се съмнява, че е редно да разкрие тайните й и започва да изпитва все по-голям интерес и симпатия към нея.

Готова на всичко, за да защити хората, които обича, Мелани успява да убеди Скитница да й помогне да се върне при тях. Много по-трудно е и за двете обаче да убедят останалите оцелели, че Скитница не е техен враг и че Мелани не е напълно изгубена, макар да споделя тялото си с извънземната.

За Мелани и Скитница също е трудно да свикнат да споделят едно тяло, особено когато се оказва, че то трябва да побере твърде много емоции.

Така стигаме до споменатия нетрадиционен любовен триъгълник. Мелани е влюбена в Джаред (Макс Айрънс), с когото е живяла преди тялото й да бъде завзето. Скитница обаче е привлечена от Иън (Джейк Абел).

След като опознава хората и се опитва да им помогне да разберат поне отчасти нейния вид, Скитница е готова да се оттегли. Тя не само напуска тялото на Мелани, а и се оставя да умре, за да не бъде принудена да живее в чужди тела завинаги.

Преди това обаче успява да научи хората как да спасяват телата си и да изваждат "душите" от тях без да ги убиват, давайки им надежда да спасят човечеството без да се налага да унищожат нейния вид.

Към актьорския състав на лентата се присъединяват и носителят на "Оскар" Уилям Хърт (William Hurt), когото повечето от вас вероятно свързват с Kiss of the Spider Woman, Broadcast News и A History of Violence, и Даян Крюгер (Diane Kruger), позната на кинофеновете от Inglourious Basterds на Татантино (Tarantino) и Unknown.

Финалът на The Host е повече от положителен, но дори и да не сте чели книгата, едва ли очаквате нещо различно от happy end. Освен това краят на филма оставя вратичка за продължение на историята.

Сподели.