The Heat - Сандра Бълок и Мелиса Маккарти са хита на лятото в щура полицейска комедия

Pinterest LinkedIn +

Въпреки че успехът на The Heat не е изненадващ, той определено надмина очакванията ни. Режисьорът на лентата Пол Фейг (Paul Feig) залага на динамично действие, остроумен диалог и две истински звезди - Сандра Бълок (Sandra Bullock) и Мелиса Маккарти (Melissa McCarthy).

Полицейските екшън комедии имат своето заслужено място в сърцата на киноманите още от осемдесетте години и началото на хитовата поредица Lethal Weapon (Смъртоносно оръжие) с Мел Гибсън (Mel Gibson) и Дани Глоувър (Danny Glover).

Още от тогава те следват една и съща схема, доказвайки, че повторението е майка на успеха. За съжаление обаче резултатът невинаги е впечатляващ и повечето от вас вероятно са гледали поне един отчайващо посредствен опит за екшън комедия.

The Heat (Нежна полиция) обаче определено не е от тях. Напротив, дори да не сте фенове на жанра, лентата вероятно ще ви допадне. Въпреки че в двете дами, които се вихрят на екрана, няма нищо нежно, а и жегата, поне що се отнася до напрежението в действието, не е непоносима.

За сметка на това The Heat може да се похвали с изобилие от свеж, макар и малко циничен хумор, и сюжет, който успява да се измъкне от рамките на обичайните за жанра клишета.

Винаги е приятно разнообразие да попаднете на такъв тип непретенциозна комедия и тя да не е напълно предвидима и напомняща за сериозен брой други филми. The Heat не блести с невиждана оригиналност, защото всички сме гледали поне две-три ленти, в които успехът е въпрос на сработване на партньори (като започнем от вече споменатия Lethal Weapon и стигнем до Men in Black).

Въпреки това обаче филмът на Пол Фейг (Paul Feig) определено притежава достатъчно индивидуалност и се очертава като една от най-успешните премиери на лято 2013.

39 милиона долара приходи не са нещо необичайно за екшън, но в случая на The Heat, който е ориентиран основно към женската аудитория, а успя да засенчи мащабна продукция като The Lone Ranger, няма как да не сме впечатлени.

От друга страна феновете на Пол Фейг едва ли са очаквали по-малко, предвид успеха на предишната му лента Bridesmaids (Шаферки), която донесе номинация за "Оскар" на Мелиса Маккарти (Melissa McCarthy).

Комедиите определено са силната страна на Фейг, а доказателство за това е не само Bridesmaids, но и работата му над хитови комедийни сериали като Nurse Jackie и The Office.

През последните няколко години свикнахме да гледаме Мелиса Маккарти в повечето от най-касовите холивудски комедии като Life as We Know It, Bridesmaids и Identity Thief (Самоличност на аванта). В началото на това лято тя се появи и в дългоочаквания The Hangover Part III.

Персонажът й в The Heat отчасти напомня на този от Identity Thief, защото за пореден път залага на нецензурен речник и физическа сила, въпреки че този път е полицай, а не крадла.

Сандра Бълок (Sandra Bullock), на която е поверена другата главна роля в The Heat, също не за пръв път се появява в подобна светлина. Повече от вас вероятно са я гледали в Miss Congeniality (Мис Таен агент), където също играеше ФБР агент с проблеми в общуването. Този път обаче вместо с глуповати красавици ще трябва да се справи с наркобос и безцеремонна полицайка.

Бълок, която спечели "Оскар" с изпълнението си в биографичната драма The Blind Side, се справя повече от убедително с ролята на всезнаещ специален агент. В The Heat й се налага да се изправи пред неочаквано предизвикателство - абсолютно безцеремонна полицайка (Маккарти), с която ще трябва да се сработи.

Актрисата отдавна е доказала, че има талант за комедийни роли, така че поредното й добро изпълнение не е неочаквано. Очевидно обаче има достатъчно силно чувство за автоирония, защото филмът изобилства от солени шеги на тема възраст.

Още преди The Heat да излезе по екраните стана ясно, че създателите подготвят и втора част на екшън комедията. Така че ако дуото Бълок-Маккарти ви е допаднало, вероятно ще имате възможност да му се насладите отново. 

Сподели.