The Grand Budapest Hotel - филмовото приключение на годината

Pinterest LinkedIn +

До края на годината има още много време, така че това е доста смело твърдение, но и напълно основателно. Защото Уес Андерсън (Wes Anderson), както винаги, се е справил блестящо и с подбора на актьорите, и с разказването на историята.

Очакваме The Grand Budapest Hotel (Гранд хотел Будапеща) с нетърпение още откакто се появи първият трейлър. Всъщност може би от по-рано. Причините за това изобщо не са малко - от впечатляващия актьорски състав през прекрасната визия до забавния и едновременно с това изключително смислен сюжет - всичко е изпипано до съвършенство.

Резултатът е филм, който има всичко необходимо, за да се нареди сред основните претенденти за всички филмови отличия за 2014 година. Като се има предвид, че вече спечели наградата на журито на Берлинале, едва ли може да се каже, че подобни очаквания са неоснователни.

Само че не става дума за наградите. Важното в случая са една открадната картина, една измислена република (която много напомня на няколко съществуващи), книгите на Стефан Цвайг и един легендарен консиерж. Сладкишите също са много важни, но до тях ще стигнем след малко.

Вдъхновен от европейската история и романите на австрийския писател Стефан Цвайг, американецът Уес Андерсън, който, както обикновено, е и сценарист и режисьор на лентата, събира истинско съзвездие от актьори в един очарователен филм, заснет в Германия.

Гранд хотел "Будапеща" се намира някъде из несъществуващата Република Зубровка и именно един писател (Джъд Лоу) научава историята на мосю Густав Ейч (Ралф Файнс) - знаменият консиерж, управлявал хотела в най-добрите му години. Очарователен, забавен и винаги внимателен и дискретен мосю Густав е любимец на всички гости на хотела и най-вече на мадам Ди (Тилда Суинтън).

Нейната внезапна смърт и решението й да остави една изключително ценна картина на мосю Густав поставят началото на лавина от неочаквани събития. Наследниците й никак не са доволни от нейните решения и изразяват това смъртоносно ясно.

Едва ли има нужда да казваме, че Ралф Файнс (Ralph Fiennes) е брилянтен в ролята на мосю Густав, а Тилда Суинтън (Tilda Swinton) абсолютно неузнаваема като мадам Ди. Злодейските роли са поверени на Ейдриън Броуди (Adrien Brody) и Уилям Дефо (Willem Dafoe), който е особено убедителен и зловещ. Сладкишите са поверени на очарователната Сърша Ронан (Saoirse Ronan), която е в ролята на изключително талантливата Агата.

В каста присъстват още няколко имена, които няма как да не споменем като Харви Кайтел (Harvey Keitel), Едуард Нортън (Edward Norton) и Бил Мъри (Bill Murray). Истинската изненада на филма обаче е Тони Револори (Tony Revolori), който до този момент има само няколко епизодични роли в сериали, но вече сме сигурни, че тепърва ще го гледаме често.

Макар да е доста различен от предишната лента на Андерсън Moonrise Kingdom, The Grand Budapest Hotel притежава няколко сходни качества с останалите творби на режисьора - фантастичен хумор, прекрасни актьори (повечето, от които не за пръв път работят с Андерсън), вълшебна атмосфера и най-важното - онова специфично очарование, което ви кара да искате да го гледате отново.

Сподели.