The Fifth Estate - петата власт и цената на истината

Pinterest LinkedIn +

The Fifth Estate (Петата власт) на Бил Кондън (Bill Condon) е още едно изкушаващо заглавие от Киномания 2013. Филмът разказва историята на WikiLeaks, а главните роли са поверени на Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch) и Даниел Брюл (Daniel Brühl).

Споменаването на Бенедикт Къмбърбач (Benedict Cumberbatch) обикновено е повече от достатъчно, за да привлече интереса към някой филм. Той обаче съсвсем не е единствената причина да обърнете внимание на The Fifth Estate. Не само защото в каста не липсват и други интересни актьори, но и защото става дума за сайта WikiLeaks (Уикилийкс) и неговото израстване от идея до световно влиятелна медия.

Режисьор на лентата е Бил Кондън (Bill Condon), когото повечето от вас вероятно свързват с донеслия му "Оскар" Gods and Monsters, мюзикъла Chicago, на който е сценарист и прекрасния Dreamgirls, на който е и режисьор. След като режисира и последните две части на The Twilight Saga, Кондън отново предлага екранизация, но този път в съвсем различен жанр.

The Fifth Estate е базиран на книгата на Даниел Домшайт-Берг (Daniel Domscheit-Berg) Inside WikiLeaks: Meine Zeit bei der gefährlichsten Website der Welt. Даниел е най-довереният сътрудник на създателя на WikiLeaks Джулиaн Асанж (Julian Assange). Двамата успяват да превърнат сайта в една от най-значимите мрежи за разкриване на информация, което неминуемо ги прави не особено обичани и не особено удобни за властите и едновременно с това световно известни.

Само че сериозните разкрития имат сериозни последствия, което довежда до противопоставяне между Асанж (Бенедикт Къмбърбач) и Домшайт-Берг (Даниел Брюл) и края на съвместната им работа. Преди това да се случи те успяват да публикуват множество документи, уличаващи големи корпорации и държавни институции в копупция, данъчни измами и други престъпления. Едва ли има нужда да напомняме, че именно WikiLeaks стои зад най-мащабното изтичне на държавни тайни в американската история.

Когато през 2010 година сайтът публикува първо фрапиращо видео, после почти милион поверителни документи, свързани с войната в Афганистан, това става причина за раздор между Асанж и Домшайт-Берг, главно заради различната им позиция относно това каква част от информацията трябва да бъде публикувана. Моралната дилема, пред която са поставени заема важно място и в сюжета на филма.

Освен с наистина добре построено действие, изпълнено с многообразие на гледаните точки и вкарано във фугатна композиция, The Fifth Estate може да се похвали и с впечатляваща визия. Едновременно много мащабен що се отнася до местата, на който се развива действието и сравнително камерен що се отнася до актьорски състав, във филма има много визиони и достатъчно действеност. Нещо, което винаги е приятна изненада, когато става дума за лента, в която има опасност от прекалено показване на компютърни екрани.

Джулиан Асанж е противоречива и интересна личност, което прави избора на Бенедикт Къмбърбач, когото сме свикнали да виждаме в ексцентрични роли, напълно логичен. Той успява да изгради един ярък, запомнящ се образ, много харизматичен, но и много краен.

Изпълнението на Даниел Брюл в ролята на Домшайт-Берг изненадващо не бледнее на фона на Къмбърбач. Повечето от вас вероятно свързват Брюл с ролята му на Ники Лауда в Rush, както и с други силни заглавия като Good Bye Lenin! и Inglourious Basterds. Всъщност историята в The Fifth Estate е пречупена през погледа именно на неговия персонаж (все пак филм използва като основа книгата на Домшайт-Берг). Особено интересно е как първоначалното му сляпо възхищение към Асанж не изчезва напълно дори когато Даниел постепенно започва да осъзнава недостатъците на своя кумир и между двамата се заражда конфликт.

Към актьорския състав на филма се присъединяват и Стенли Тучи (The Hunger Games, Gambit), Лора Лини (Hyde Park on Hudson, Love Actually) и Дейвид Тюлис (Kingdom of Heaven, Harry Potter and the Deathly Hallows).

Сподели.