The Family - брилянтното завръщане на Люк Бесон

Pinterest LinkedIn +

Едва ли сте очаквали нещо различно, тъй като името на френския режисьор отдавна е синоним на качествено кино. С The Family (Коза Ностра) Люк Бесон (Luc Besson) се завръща към нещо, в което е доказано добър - екшън комедиите. При това, както винаги, с впечатляващ каст начело с Робърт Де Ниро (Robert De Niro), Мишел Пфайфър (Michelle Pfeiffer) и Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones).

Едно от най-хубавите качествата на филмите на Люк Бесон (Luc Besson) е, че, колкото и да са различни, винаги се познава кой ги е правил, защото притежават характерно излъчване.

The Family (Коза Ностра), чието френско заглавие е Malavita, не прави изключение. Той притежава едновременно характерната за творбите на Бесон атмосфера и очарованието на европейското кино.

Дори само един бърз поглед назад във филмографията на френския режисьор е достатъчно показателен за разнообразието на творбите му. От превърналия се в класика криминално-драматичен Léon (Леон) с Жан Рено (Jean Reno) и Натали Портман (Natalie Portman), през фантастичните The Fifth Element (Петият елемент) и The Extraordinary Adventures of Adèle Blanc-Sec, биографичните драми Joan of Arc (Жана Д'Арк) и The Lady, приключенията на Артур в Arthur and the Invisibles и Arthur and the Great Adventure, до екшън комедии като Angel-A и The Family - Бесон неизменно успява да очарова зрителите.

Както в повечето си предишни ленти, така и в The Family, той е и автор на сценария, този път в съавторство с Майкъл Калео (Michael Caleo), познат с работата си над сериалите Rescue Me и The Sopranos. Сценарият е базиран на романа "Малавита" на френския писател Тонино Бенакуиста (Tonino Benacquista).

Това, което прави The Family особено интересен, е именно фактът, че предлага един различен поглед към иначе добре познатите на киноманите мафиотски филми. Поставени в доста нетипична за тях среда, членовете на една фамилия ще трябва да се опитат да изглеждат и да се държат като обикновено семейство. Нещо, което се оказва много по-лесно на теория, отколкото на практика.  

Ежедневието на едно спокойно малко градче в Нормандия ще се промени сериозно, след като семейство Манцони се засели там. На пръв поглед те може и да изглеждат като най-обикновено американско семейство, но истината е малко по-различна.

Джовани Манцони (Робърт Де Ниро) е мафиотски бос, съгласил се да съдейства на ФБР. Това, разбира се, не допада на останалите мафиоти и Джовани и семейството му се оказват принудени да се местят непрекъснато, въпреки че са в програма за защита на свидетелите.

Старите навици умират трудно и семейството, което ще се представи на новите си съседи като семейство Блейк, е абсолютното доказателство за това. Колкото и да им се иска да се впишат, те се сблъскват с необичайните за тях маниери на местните жители и това неминуемо довежда до множество комични ситуации, но и до компрометиране на прикритието им.

Главната роля е поверена на Робърт Де Ниро, когото повече от вас вероятно и преди са гледали в роли на мафиот. Не само в The Godfather (Кръстникът), но и в Goodfellas (Добри момчета) на Мартин Скорсезе (Martin Scorsese), който е изпълнителен продуцент на The Family. Този път обаче ролята му е комбинация между тези в споменатите филми и тази в Meet the Fockers (Запознай се с нашите).

Партнират му Мишел Пфайфър (Michelle Pfeiffer) в ролята на очарователната му, но малко избухлива съпруга Маги, Диана Агрон (Dianna Agron) и Джон Дилео (John D'Leo). Към фамилията се присъединява и Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones), на когото е поверена ролята на ФРБ агента Стансфийлд, който се грижи за безопасността на семейството.

Резултатът е шеметна, забавна и различна екшън комедия, която със сигурност ще ви накара да погледнете на семейните ценности от нов ъгъл. 

Сподели.