The Fall

Pinterest LinkedIn +

Наистина мрачен британски криминален сериал, The Fall неслучайно е едно от най-очакваните нови заглавия това лято. Поредицата на BBC Two е създадена по идея на Алън Къбит (Allan Cubitt), а главната роля е поверена на Джилиан Андерсън (Gillian Anderson).

Никой не знае какво се случва в ума на другите. Нищо не е такова, каквото изглежда на пръв поглед. Всеки има своите странности, слабости и не съвсем нормални желания. При някои обаче нещата излизат доста извън рамките на редното. Създателите на The Fall залагат на класическа за жанра основа - опитен детектив преследва сериен убиец.

Не е изненадващо, че убиецът е терапевт. Нито че детективът е жена. И двата персонажа обаче са изключително нетипични, което ги прави особено интересни.

Освен това The Fall притежава характерна и много добре изградена завладяваща атмосфера, дължаща се колкото на мрачната визия, толкова и на умереното темпо на действието.

Не липсват и интересни детайли - неочаквани гледни точки на камерата, нестандартни преходи между сцените. Всичко това успява да създаде наситен съспенс и придава допълнително очарование на сериала.

В типично британски стил, The Fall, чието действие се развива в Белфаст, е елегантно зловещ, загатващ бруталност без да я показва в излишни подробности и внимателно обмислен.

Идеята:

The Fall е създаден по идея на Алън Къбит (Allan Cubitt), познат с работата си над телевизионни филми, екранизации по книгите на Артър Конан Дойл (Arthur Conan Doyle) The Hound of the Baskervilles и Sherlock Holmes and the Case of the Silk Stocking и криминални сериали като Murphy's Law и The Runaway.

Началото:

Пилотният епизод на The Fall е излъчен на 12 май 2013 по ирландската телевизия RTÉ One, а на следващия ден и по BBC Two. Впечатляващият зрителски интерес към поредицата става причина съвсем скоро след това от BBC Two да обявят, че сериалът ще има и втори сезон. Първият сезон се състои от пет едночасови епизода, а продукцията се снима в Белфаст, където се развива и действието в сериала.

Историята:

Белфаст, Северна Ирландия. Детектив Стела Гибсън (Джилиан Андерсън) от лондонската полиция е изпратена, за да помогне в разследването на мистериозно убийство, с което местни власти не могат да се справят. Под нейно ръководство полицията трябва открие сериен убиец. Гибсън първа свързва неразкритото убийство с още няколко подобни случая.

Междувременно убиецът започва все по-внимателно да изпипва всяко следващо престъпление. Той е Пол Спектър (Джейми Дорнан), съпруг и баща на две деца, и работи като съветник на хора, преживели загуба на близък. Никой не подозира, че Пол е убиец, но може би е само въпрос на време той да направи грешната стъпка, която ще отведе Гибсън до него.

Героите и звездите:

Джилиан Андерсън (Gillian Anderson), която повечето от вас вероятно все още асоциират първо с ролята й на агент Скъли в хитовия сериал The X-Files (Досиетата Х) и филмите по него, този път влиза в една много различен образ. Актрисата, която се снима и в друго нашумяло телевизионно заглавие тази година (Hannibal), е отличена със "Златен глобус" за ролята си в The X-Files, а във филмографията й не липсват и интересни кино заглавия като The Last King of Scotland и Johnny English Reborn.

Андерсън е в ролята на детектив Стела Гибсън. Тя е отдадена на работа си, не на личния си живот, който си остава пълна загадка за околните. Гибсън е изключително опитен специалист и бързо успява не само да направи връзка между убийствата, която никой до този момент не е забелязал, но и да поеме разследването изцяло в свои ръце. За нея всеки, който не е част от решението, е част от проблема.

Джейми Дорнан (Jamie Dornan) започва кариерата си като модел. Напоследък обаче все по-често го виждаме в сериали. Ролята му в нашумелия Once Upon a Time не беше толкова впечатляваща, колкото е тази в The Fall.

Пол Спектър е всичко, което Стела Гибсън не е. Той не просто има семейство, а е баща на две очарователни деца. Работи като съветник на хора, загубили свои близки. Съпругата му дори не подозира колко тъмни тайни крие.

Пол сякаш е две напълно различни личности едновременно. Постепенно обаче истинската му същност се проявява все повече. Пълното му безразличие към страданието на околните го прави изненадващо ефективен в работата му. Най-силно от всичко обаче е желанието му да убива. С всяко следващо престъпление нуждата му да извърши ново става все по-силна, а зловещите му фантазии стават все по-реални.

Сподели.