The Blacklist

Pinterest LinkedIn +

Смело можем да кажем, че The Blacklist е един от най-интересните сериали, стартирали през 2013 година. Изпълнен с неочаквани обрати, напрежение и ярки персонажи. Към всичко това прибавете и Джеймс Спейдър (James Spader), на когото е поверена главната роля, и ще разберете защо поредицата на NBC бързо успя да спечели сърцата на зрителите.

Има нещо изключително притегателно в ексцентричните противоречиви персонажи. Гениални, но с доста съмнителни ценности, те често са много по-интересни от изцяло положителните персонажи. И все по-често ги виждаме на малкия екран - като започнем доктор Хаус от House, M.D., минем през Ханибал Лектър от Hannibal и стигнем до Редмънд Редингтън от The Blacklist.

Редингтън е истински престъпен гений, толкова умен, че винаги е на крачка пред всички останали, толкова безскрупулен, че се ръководи единствено от собствените си цели и толкова интелигентен, че няма как да не му се възхитите.

Идеята:

The Blacklist е създаден по идея на Джон Бокенкамп (Jon Bokenkamp), познат с работата си като сценарист на Taking Lives с Анджелина Джоли (Angelina Jolie) и Perfect Stranger с Брус Уилис (Bruce Willis). Един от режисьорите, които работят над сериала, е Джо Карнахан (Joe Carnahan), когото вероятно свързвате с филми като The A-Team и The Grey.

Началото:

The Blacklist стартира на 23 септември 2013 година по NBC, а пилотният епизод е гледан от повече от дванадесет милиона зрители. Само няколко дни по-късно телевизията поръчва пълен първи сезон от 22 епизода. В началото на декември стана ясно, че ще бъде подновен и за втори сезон. Поредицата получава основно позитивни оценки от критиката.

Историята:

Реймън "Ред" Редингтън (Джеймс Спейдър) е бивш агент и в продължение на десетилетия един от най-търсените от ФБР бегълци. Един ден, съвсем неочаквано, Редингтън се появява в централа на ФБР и се предава, предлагайки на властите сделка.

Той е готов да помогне за залавянето на опасен терорист, но условието му е да разговаря единствено с Елизабет Кийн (Меган Буун). Фактът, че това се случва точно в деня, в който Кийн започва да работи като профайлър във ФБР, само изглежда като съвпадение, а първият й работен ден ще се превърне в истински кошмар.

Никой не знае какви са мотивите на Редингтън, нито защо е избрал именно Елизабет, но той определено има какво да предложи. Оказва се, че разполага с впечатляващо дълъг черен списък от престъпници, терористи, политици, шпиони и мафиоти, които властите преследват от години и дори такива, за които никой не подозира, и е готов да им ги предостави.

Стига да работи с Елизабет и, разбира се, да получи известни облаги за себе си. Може би дори повече, отколкото ФБР предполагат. Независимо дали иска или не, Елизабет ще се научи не само как да разбира мисленето на престъпниците, но и как да вижда отделните събития като част от цялата картина.

Героите и звездите:

Джеймс Спейдър (James Spader) е безспорен любимец на феновете на сериали още от ролята си на ексцентричния адвокат Алън Шор в хитовите поредици на Дейвид Кели (David E. Kelley) The Practice и Boston Legal (Адвокатите от Бостън). В кариерата му обаче не липсват и интересни роли в киното като тези в Sex, Lies, and Videotape (Секс, лъжи и видео) на Содърбърг и Secretary и Lincoln (Линкълн) на Спилбърг.

В The Blacklist Спейдър е в ролята на Реймън "Ред" Редингтън. Истински престъпен гений, неуловим в продължение на години, доста по-добре запознат с престъпния свят от властите, Редингтън не просто се предава, но и успява да направи така, че ФБР да нямат друг избор освен да се съгласят с условията, които поставя. Той определено има какво да предложи в замяна. Въпросът е защо го прави, както и защо държи да работи именно и само с Елизабет Кийн, а отговорът е известен само на самия Редингтън.

Феновете на криминалните сериали познават Меган Буун (Megan Boone) от Law & Order: Los Angeles. Този път тя е в ролята на Елизабет Кийн. Току-що назначена във ФБР, Елизабет, колкото и да е добра в работата си, изобщо не е подготвена за това, което й предстои. Тя няма представа защо Редингтън държи точно на нея, но неговият избор ще се отрази на живота й много повече, отколкото очаква.

Парминдър Награ (Parminder Nagra), която повечето от вас вероятно са гледали в ER (Спешно отделение) и Alcatraz, също се присъединява към актьорския екип на The Blacklist. Тя е в ролята на ЦРУ агента Мийра Малик.

Райън Иголд (Ryan Eggold), познат на зрителите от сериала 90210, е в ролята на Том Кийн, съпруг на Елизабет. На пръв поглед любящ, мил и готов да подкрепи съпругата си във всичко, Том се оказва човек с много тайни.

Сподели.