The Best Offer - Джузепе Торнаторе, Джефри Ръш и истината за фалшификатите в един оригинален филм

Pinterest LinkedIn +

Новата лентата на италианския режисьор Джузепе Торнаторе (Giuseppe Tornatore) безспорно е една от най-добрите оферти в киносалоните това лято. Колкото заради прекрасния актьорски състав начело с Джефри Ръш (Geoffrey Rush) и Джим Стърджис (Jim Sturgess), толкова и заради завладяващата си атмосфера.

Ако сте гледали филмите на Джузепе Торнаторе (Giuseppe Tornatore), едва ли има нужда някой да ви убеждава, че си заслужава да отделите време за The Best Offer (Най-добрата оферта). В случай че лентата е първият ви допир с творчество на италианския режисьор, тя най-вероятно ще провокира интереса ви към останалите му филми.

Торнаторе е добре познат на киноманите с филми като отличения с "Оскар" Nuovo Cinema Paradiso (Ново кино "Парадизо"), L'uomo delle stelle (Човекът със звездите), изключително успешния Malèna (Малена) с Моника Белучи (Monica Bellucci) и Baarìa (Баария).

The Best Offer (La migliore offerta) беше отличен с няколко награди "Давид ди Донатело" (David di Donatello Award), включително за режисура, за най-добър филм и за музика. Композитор на музиката към филма е Енио Мориконе (Ennio Morricone), с когото Торнаторе работи и в някои от предишните си проекти.

Лентата залага на изпитано успешното съчетание между силен актьорски състав и оригинален сюжет, поднесен по подходящ начин. Това, което прави The Best Offer особено интересен, е неговата цялостна странност.

Нетрадиционните персонажи, заплетени в история, в която няма нищо ежедневно и традиционно, и завладяващата атмосфера на един свят, изпълнен с произведения на изкуството, съвсем не оставят усещането за нагласеност или липса на реалистичност, което често се промъква в подобни сюжети.

Изкуство, антики, търгове и оферти, които изглеждат изгодни дори когато съвсем не са такива. С това е изпълнен животът на ексцентричния собственик на аукционна къща Върджил Олдман (Джефри Ръш).

Той е известен търговец на антики и безпогрешно разпознава оригинални произведения на изкуството от фалшификати. Теорията му, че всеки фалшификатор се изкушава да промени поне малко творбата, която копира, за да остави собствения си отпечатък върху нея, е колкото убедителна, толкова и вярна.

Освен това господин Олдман знае как да я използва в своя полза.

На търговете, които той организира, често присъства неговият приятел Били (Доналд Съдърланд) - неуспял художник, който купува на безценица картините, набелязани от Олдман за собствената му колекция.

И двамата знаят, че експонатите са много по-ценни, отколкото е обявено, а добре работещото споразумение помежду им е осигурило на Олдман немалко истински съкровища.

Освен с Били и с личния си секретар Олдман общува единствено с талантливия млад инженер Робърт (Джим Стърджис), който има собствена работилница. Докато един ден получава странно телефонно обаждане, от което е колкото ядосан, толкова и заинтригуван. Мистериозна млада жена (Силвия Хьокс) го моли да оцени картините и старинните мебели, които е наследила.

Срещата с нея изправя Олдман пред емоции и препятствия, с които никога преди не се е сблъсквал. Изненадващо, той не е склонен да се вслуша нито в чуждите предупреждения, нито в собствените си предчувствия и се впуска в една връзка, която напълно ще промени живота му.

Вниманието към детайлите е един от основните акценти в The Best Offer. Не само във визията на филма, но и в цялостното отношение на Олдман към изкуството. Както и в безумната му, но съвсем реална неспособност да забелязва именно детайлите, когато става дума за младата дама, в която, неочаквано за самия себе си, се влюбва.

Ролята на Върджил Олдман е поверена на носителя на "Оскар" Джефри Ръш, когото повечето от вас вероятно свързват със заглавия като Shine, Shakespeare in Love и The King's Speech. Партнират му Доналд Съдърланд (Donald Sutherland), Джим Стърджис (Cloud Atlas) и Силвия Хьокс (Sylvia Hoeks).

Сподели.