Тези луди, луди Doodles! Що е то Google Doodle и има ли то почва у нас?

Pinterest LinkedIn +

Щурата идея за т. нар. doodles (завъртулка, драскулка - бел. ред) за пръв път хрумва на Лари Пейдж и Сергей Брин (основателите на Google) през 1998 година, когато са поканени за участие на фестивала "Горящият човек" в Невада. В края на август, двамата се заиграват с корпоративното лого и резултатът е забавна негова версия, в която зад второто "О" на култовата думичка се появява стилизирана човешка фигура, изградена от клечки. Това е оригиналният начин, по който Лари и Сергей съобщават на широката интернет общественост, че "не са в офиса".

Въпреки че нещата започват повече на майтап, отколкото сериозно, идеята да се отбелязват знаменити дати в човешката история с оригинална промяна в шареното Google лого се харесва на "бащите основатели".

Малко по-късно те молят Денис Хуанг (уебмастър за официалната страница на търсачката) да изработи проект за оригинален doodle по случай Деня на Бастилията – 14 юли. Резултатът им харесва толкова много, че Денис незабавно е назначен за генерален директор на Google Doodle поделението на компанията.

Последното, разбира се, е в кръга на шегата, но от този момент нататък култовите "завъртулки", които днес са една от най-оригиналните запазени марки на Google, започват регулярно да се появяват на заглавната страница на търсачката, напомняйки на милиардите си фенове за една или друга бележита дата. 

В началото Дудълите са свързани главно с различни масови празници – Коледа, Великден, Денят на независимостта. С времето идеята еволюира и днес те отбелязват и други ключови дати, като например кацането на марсохода Роувър или годишнината от рождения ден на Жул Верн.

Понастоящем за изработването на различните Дудъли – кой от кой по оригинален, се грижи цял екип дизайнери, а общата бройка на шантавите лога вече надхвърля 1000 (300 създадени специално за щатската Google.com страница и повече от 700 за интернационалните версии на търсачката).

Всички те са събрани в пълна колекция, която можете да разгледате на www.google.com/logos, но за по-любознателните, ето и някой от най-оригиналните, забавни и щури версии, родени от Google през годините: 

Представата на Google за априлска шега:

Този дудъл се появява на страницата на 1 април 2007 година. Клик върху него ви отвежда на страница, която обещава революционна услуга, осигуряваща ви безжичен достъп до интернет в... тоалетната. Гийкски хумор 1:1.

Кой не обича мъпети?

Създаден e по случай 40-тата годишнина на легендарното ТВ шоу "Улица Сезам. Всъщност, дизайнерите на Google изработват цяла серия дудъли на тази тема, като всеки от симпатичните герои на Джим Хенсън получава собствена версия на логото – Елмо, Оскар, Бърт и Ърни, Бисквитеното чудовище.

"Умният" Google

С тази изключително оригинална модификация на добре познатото лого, търсачката отбелязва старта на услугата Google Instant, която прави автоматични предположения за това, което искате да намерите с нея. Това е и един от най-интересните анимирани Дудъли на компанията.

20 000 левги под водата


Безспорно адски готин Дудъл, появил се по случай 183-ия рожден ден на легендарния френски писател Жул Верн. Това лого също е интерактивно, като ви позволява да се потопите под морската повърхност и ако сте достатъчно търпеливи, дори да зърнете за миг прословутия рогат кит – нарвал.

Аркадният Google


Още един страхотен интерактивен Дудъл, появил се на 22 май 2010 година по случай 30 години от появата на феномена Pac Man – възможно най-простата и в същото време мега популярна аркадна игра от зората на видео гейминга. На този ден много малко хора, написали www.google.com в адресното поле на браузъра си, намериха това, което възнамеряваха да търсят – 9 от всеки 10 души се заиграваха с Дудъла на търсАчката, който представляваше пълнофункционална версия на любимата игра.

Българският Гугъл

Разбира се, няма как да подминем и най-българския от Дудълите – този, който се появи на родната страница на търсачката по случай светлия Празник на българската писменост – 24 май. По случай Деня на Светите братя Кирил и Методий, логото на търсачката изгря, изписано на кирилица.

Сподели.