Тери Прачет почина на 66 години

Pinterest LinkedIn +

Британският фентъзи писател Тери Прачет е починал на 66-годишна възраст, обявиха на официалната страница на автора във Facebook.

Британският фентъзи писател Тери Прачет (Terry Pratchett) е починал на 66-годишна възраст, обявиха на официалната страница на автора във Facebook.

В продължение на години той страда от болестта Алцхаймер и беше един от най-изявените поддръжници на евтаназията. 

Прачет е един от големите класици на фентъзи жанра и има милиони фенове по целия свят благодарение на изключителната си поредица романи за Света на диска.

Роден е с името Терънс Джон Прачет през 1948 г. в Бийкънсфийлд, Великобритания. Първият му роман излиза, когато е на 28 години, под заглавието "Тъмната страна на Слънцето" (The Dark Side of the Sun). Минават цели 7 години обаче и на бял свят излиза първият роман от знаменитата му поредица за Света на диска "Цветът на магията" ("The Colour of Magic"). В нея Прачет забърква изключителна смесица от фентъзи и хумор, на която много автори се опитват да подражават.

През 2007 г. Тери Прачет обяви, че е болен от Алцхаймер. Поради задълбочаващите се усложнения на нелечимото заболяване той започна да пише книгите си, като диктува на друг човек. Въпреки състоянието си писателят до последно остава във връзка с феновете си.

Сподели.