"Течен" Terminator за Пентагона

Pinterest LinkedIn +

Когато научната фантастика се сблъска с военните интереси, резултатът винаги е интригуващ. Особено когато от едната страна стои сърцето на американската отбрана, а от другата - фенове на филмите на Шварценегер.

Изследователският отдел на Пентагона (DARPA) обяви конкурс за създаването на "Химически робот" - механизъм от мек и изменящ се материал. Целта му е да може да се променя спрямо околната среда, достигайки до места, до които стандартен механизъм не би могъл (промушване под заключени врати), след което да връща първоначалната си форма.

Първата фаза на програмата ще включва търсене и изобретяване на нови материали, както и на механична схема на робота, която да му позволява да се самозахранва докато променя формите си.

Роботът не трябва да е по-голям от бейзболна топка и да може да побере в себе си двигателни и сензорни механизми, които да му позволяват да "вижда" и реагира на околната среда. Тестовите условия са да може да измине 5 метра със скорост не по-малка от 25 см в минута и да може да се разгъва до дебелина от 1 см.
Сподели.