Театрален спектакъл с виртуална реалност ще бъде представен в България

Pinterest LinkedIn +

За първи път в България ще бъде представен театрален спектакъл с виртуална реалност. Британската постановка "WHIST" пристига у нас като част от международната програма на седмия ACT Фестивал за свободен театър, чието мото се заиграва с абревиатурата VR, която в случая обаче означава "Временна реалност".

Вдъхновен от теориите на Зигмунд Фройд, този спектакъл се гледа с VR очила в специална среда, където се пресичат изкуство, звукови ефекти и интерактивен 360° филм, за да създадат един модернистичен пърформaнс.

На 16 и 17 ноември в Галерия 2.0 (ул. "Шести септември" 26) в "Whist" зрителят ще бъде и режисьор − навигацията в историята се извършва интуитивно от всеки участник и води към различно развитие на историята.

Съществуват 76 възможни сценария. Зрителят е свободен да върви със свое темпо и да прави каквото пожелае, защото именно това е целта на създателите на спектакъла – да потопят напълно публиката в уникално преживяване, където движещи сили са инстинктите и свободата. След края на представлението на всеки участник ще бъде представен и анализ на направените от него избори, съставен от психоаналитик от "Музея на Фройд".

В България постановката ще могат да видят само 200 зрители и всеки от тях ще премине през своя личен сценарий индивидуално. Революционното представление е с участието на актьори от Франция и Япония и вече е показвано в цяла Европа.

Сподели.