Tango Down! България спира ратификацията на ACTA

Pinterest LinkedIn +

България спира ратификацията на международното търговско споразумение за борба с фалшификациите ACTA, обяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Той заяви на пресконференция, че България няма да предприема никакви действия като внасяне на споразумението за ратификация, докато не стане ясна позицията на останалите страни-членки на ЕС. За момента не е ясно дали България ще оттегли подписа си.

Споразумението ACTA бе подписано през януари т.г. в Токио от ЕК и 22 страни от ЕС, включително и България. Тогава не го подписаха Кипър, Естония, Германия, Холандия и Словакия.

"Приемането на АСТА ще доведе до потъпкване на гражданските и човешките права на всеки българин", заявиха Страхил Иванов - председател на УС на Сдружението на независимите интернет доставчици в България, и адвокат Светослав Димитров - изпълнителен директор на организацията, на пресконференция в началото на февруари.

Те отбелязаха, че в актуалния си вид АСТА изключва конституционната презумпция за невинност и създава предпоставки за произвол на прилагането си. "Споразумението ще обслужва не интересите на авторите, а на правоносителите в лицето на големите световни корпорации. Вследствие ще пострадат както интернет доставчиците, така и крайният потребител, чиято лична информация ще бъде предоставяна директно на частни фирми и лица, вместо както беше досега единствено и само на МВР при това със съдебна заповед. Според АСТА всички са виновни и трябва да бъдат следени", коментира юристът.

От началото на февруари подкрепата си за Anti-Counterfeiting Trade Agreement (ACTA, произнася се АКТА) оттеглиха Полша, Чехия и Словакия, а на 9 февруари латвийският министър на икономика Даниелс Павлуц обяви, че временно спира ратификацията му.

На 11 февруари в над 200 градове на Стария континент се проведоха масови протести срещу ACTA. Деветнадесет български града се включиха в кампанията, като най-многохиляден протест се проведе в София.

Български творци с Отворено писмо в подкрепа на ACTA

Сподели.