Хиляди казаха "НЕ" на ACTA в България

Pinterest LinkedIn +

Десетки хиляди души се включиха в мирния протест срещу търговското споразумение за борба с фалшификатите ACTA в различни градове в България.

В столицата, шествието включваше близо 4000 софиянци, на всеки от които бе подарена хартиена маска на Anonymous като част от хореографията. Те бяха раздадени с изричното условие, че тъй като става дума за мирен протест, при настояване от страна на полицейските сили, ще бъдат свалени от участниците.

Част от хората държаха и плакати с лозунги "Не на ACTA", "Баста на АСТА", "Стоп ACTA", "Спрете ACTA или ние ще я спрем" и др.


Протестното шествие потегли от НДК и стигна до сградата на Народното събрание. Въпреки стабилното полицейско присъствие обаче, до сблъсъци не се стигна.

Във Варна се събраха малко над 300 души, които не скриха, че възнамеряват да протестират, докато гласът им бъде чут в България и Европа. Същото бе положението и в Бургас, където предимно млади хора настояваха страната ни да оттегли участието си от споразумението. Протестиращи имаше и в други градове у нас.

В ранните часове на сутринта пък войниците от Паметника на Съветската армия осъмнаха с маски на Anonymous в знак на протест срещу цензурата на настоящото и бъдещето. Това е вторият път, когато монументът става жертва на подобна форма на протест, след като през лятото на 2011 година, беше пребоядисан в стил на герои от американски комикси.


Сподели.