"Тъмни сенки" или Тим Бъртън и Джони Деп в една очаквано добра комбинация

Pinterest LinkedIn +

"Тъмни сенки" (Dark Shadows) е всичко, което можете да очаквате от филм на Тим Бъртън (Tim Burton) - забавен, остроумен, зрелищен и, разбира се, със страхотни актьори, начело с традиционния му любимец Джони Деп (Johnny Depp) в ролята на вампир, какъвто досега със сигурност не сте виждали.

Вероятно за повечето от вас първата асоциация при споменаването на вампири, отдавна не е граф Дракула от едноименния роман на Брам Стокър (Bram Stoker), но силно се надяваме и че не се сещате единствено за "Здрач" (Twilight).

Всъщност вампирите имат своето заслужено място в киното, още преди звукът да се превърне в неразделна част от него. Именно класическият за нямото кино филм на Фридрих Мурнау (Friedrich Murnau) "Носферату - симфония на ужаса", заснет през далечната 1922 година, е една от лентите, вдъхновили създателите на "Тъмни сенки".

Dark Shadows

Тим Бъртън е режисьор, чийто стил лесно може да бъде разпознат, но едва ли някой би могъл да нарече филмите му еднотипни. Това, което винаги е характерно за тях обаче са фантастичните елементи и запомнящата се визия - не само ефектите, но и костюмите, и грима.

От мрачни шедьоври като "Едуард Ножиците", "Слийпи Холоу" и "Суини Тод: Бръснарят демон от Флийт Стрийт", през романтично зловещите stop motion анимации "Кошмарът преди Коледа" и "Булката труп", на които е продуцент, до комедиите Beetlejuice и "Чарли и шоколадовата фабрика", лентите му винаги притежават изключително въздействаща атмосфера.

Друга почти отличителна черта на филмите на Бъртън е присъствието на Джони Деп (Johnny Depp). Доказано успешен творчески тандем, в "Тъмни сенки" Бъртън и Деп работят заедно за осми път. Ако сте гледали "Ед Ууд", един от първите им съвместни проекти, знаете, че и двамата имат специално отношение към първите "страшни" филми и изобщо към хорър жанра и основоположниците му.

Dark Shadows

Не случайно в актьорския състав на "Тъмни сенки" присъства Кристофър Лий (Christopher Lee), станал известен именно с ролята си на граф Дракула в две екранизации по романа. Лий също не за първи път се снима във филм на Тим Бъртън - двамата работят заедно и в "Чарли и шоколадовата фабрика", и "Алиса в страната на чудесата".

Ако все още не сте се сетили за кого става дума и никога не сте гледали Кристофър Лий в емблематичната му вампирска роля, вероятно сте го гледали в тази на Саруман във "Властелинът на пръстените".

"Тъмни сенки" е базиран на телевизионен сериал със същото име, чийто създател е Дан Къртис (Dan Curtis). Поредицата се радва на значителна популярност през шейсетте и седемдесетте години на миналия век. Главната роля е поверена на актьора Jonathan Frid, който се появява в епизодична роля и в пълнометражния филм. За създателите на лентата това е начин да изразят възхищението си към него.

Преплитането на комедийни, фантастични, драматични и хорър елементи в "Тъмни сенки", определено е в полза на комедията. Факт, който може и да не прави филма подходящ за малки деца, но определено ще му спечели много фенове. Не очаквайте карикатурно смешен вампир. Това, което прави Барнабас Колинс (Джони Деп) изключително забавен е неговата анахроничност.

Dark Shadows

Похват, който доказано работи в киното, а един от най-добрите примери за това е комедията "Гости от миналото". Горе-долу същото се случва и в "Тъмни сенки". Барнабас Колинс се завръща към света след два века "дрямка", попадайки от средата на осемнадесети век в разгара на седемдесетте години на двадесети.

Освен ужасяващите и непонятни технологии, с които се сблъсква, той ще трябва да се справи и с наследниците на фамилията, които са меко казано странни и са успели опропастят прекрасния му дом и семейния бизнес, и с една много привлекателна вещица.

Всъщност историята в "Тъмни сенки" започва през осемнадесети век, когато Барнабас допуска грешката да разбие сърцето на вещицата Анжелик, която става причина за смъртта на любимата му и го проклина, превръщайки го във вампир. Отмъщението й обаче съвсем не се изчерпва с това и, два века по-късно, тя не само е отнела богатството на семейство Колинс, но и все още е готова на всичко, за да спечели сърцето на Барнабас.

Ролята на вещицата е поверена на изключително красивата Ева Грийн (Eva Green), която със сигурност познавате от "Небесно царство" на Ридли Скот и която определено е напълно равностоен партньор на Джони Деп.

Dark Shadows

Кастът е допълнен от не по-малко впечатляващи имена като Мишел Пфайфър (Michelle Pfeiffer), която макар да не е толкова брилянтно зла, колкото е в "Звезден прах", е не по-малко очарователна в ролята на Елизабет Колинс и Хелена Бонам Картър (Helena Bonham Carter), която за пореден път доказва, че би могла да се справи с всяка ексцентрична роля. И не на последно място Алис Купър (Alice Cooper), когото ще чуете и видите да изпълнява две от най-известните си парчета, а Барнабас Колинс безцеремонно ще окичи с титлата "най-грозната жена, която съм виждал".

В заключение можем да кажем само, че "Тъмни сенки" е забавление, което си заслужава да си подарите, не само заради страхотните актьори, но и защото със сигурност е една от най-добрите комедии на годината.


Сподели.